Тест

Циганський табір у Києві палили міліціонери, "очищаючи" місто під Євро?

Про це на прес-конференції у вівторок заявила адвокат, яка допомагає постраждалим, Олена Сапожнікова.

За її словами, троє постраждалих росів звернулися до Української Гельсінської спілки з проханням захисти їхні права.

"Ми разом з президентом всеукраїнської спілки громадських організацій конгресу "Роми України" Петром Григориченком звернулися до прокуратури Києва, до органів внутрішніх справ з офіційною заявою на основі цих трьох звернень. На сьогодні відбувається службова перевірка. Виїжджали разом зі слідчим на опитування осіб, які ризикнули повернутися на те саме місце", - розповіла адвокат.

Сапожнікова зазначила, що наразі до табору, який було спалено на Березняках, повернулося близько 10 осіб.

"Це ті, які ризикнули звернутися до громадських організацій, до Української Гельсінської спілки. Троє з них звернулися з заявами про те, що 30 травня більше 10 осіб, деякі з яких були у формі, а деяких вони знали, прийшли і почали їх виштовхувати з наметів, змушували чоловіків роздягнутися до пояса, вишикували їх у ряд, фотографували і знімали на мобільні телефони, жартуючи з них", - розповіла вона.

"Жінок почали оглядати, дивитися, в чому вони були одягнуті, оглядати їхні прикраси. Певно, вони їх не вразили, вони нічого не забрали. Коли дехто почав висловлювати занепокоєння з приводу того, що відбувається, один з чоловіків заявив: "У нас Євро, є наказ усе очистити. У вас є один день, щоб вас взагалі не було на території Києва". Далі вони почали підпалювати ці намети", - додала Сапожнікова.

Вона зазначила, що можна лише припустити, що це були працівники органів внутрішніх справ, тому що на них не було міліцейської форми, однак кількох з них роми легко впізнали, бо це були ті самі міліціонери, які перед цим попереджали їх про неприємності.

"Це відбувалося неодноразово. Ті роми, які перебували у районі Березняків, розповідають, що є стандартна схема: приблизно раз на рік приходять у цивільному одязі працівники міліції… і "очищують" територію шляхом спалення наметів, в яких проживають ромів. Якщо вони починають чинити якийсь супротив, як це було 1,5 роки тому, їх просто вивезли на трасу у напрямку Борисполя, висадили там с сказали: "Назад не повертайтеся, бо буде гірше", - розповіла Сапожнікова.

Як відомо, 5 червня у Києві невідомі спалили циганський табір.

Табір, в якому перебувало близько 50 людей, включаючи дітей, приїхав із Закарпаття й поселився в зеленій зоні біля вул. Березняківської, неподалік від ж/д полотна.

Українська правда. Життя