На службі у порядку, або Що роблять боти у Вікіпедії?

— 26 липня 2012, 14:57

Інтернет-енциклопедія Вікіпедія наповнюється й підтримується десятками тисяч добровольців по всьому світу. А їм, у свою чергу, допомагають сотні ботів – комп'ютерних програм, завдяки яким цей ресурс розвивається.

Ботів (скорочення від "роботи") можна порівняти із працівниками бібліотеки, які сортують книги й розставляють їх на полицях, повідомляє ВВС.

Особливо вони корисні у виявленні випадків вандалізму, коли на якійсь сторінці Вікіпедії з'являється інформація – хай і правильна, – яка зовсім не стосується теми.

Найчастіше на виявлення й видалення подібних речей ботам потрібно лише кілька секунд.

Одна з таких програм називається Cluebot NG, вона встановлюється на комп'ютері редактора-волонтера й перевіряє сторінки Вікіпедії на предмет вандалізму, прояву якого вона негайно припиняє.

Сотні подібних ботів щомиті стежать за порядком на одному із найбільш популярних інтернет-порталів.

"Без ботів Вікіпедія просто занепала б", - написав один з редакторів енциклопедії, відомий під іменем Hersfold.

Адміністратор Вікіпедії Кріс Грант жартує, що ботам варто одного дня влаштувати страйк, щоб усі зрозуміли, скільки всього вони роблять.

"У цьому випадку від усіх нас буде потрібно набагато більше сил, і редактори будуть "вигорати" набагато швидше", - додав він.

У липні кількість сторінок в англійського сегмента Вікіпедії перевалило за 4 мільйони, у яких, за приблизними оцінками, написано 2,5 мільярди слів.

Над відновленням і створенням сторінок сайту, якщо врахувати всі його мовні сегменти, трудяться десятки тисяч редакторів, 77 тисяч з яких роблять більше п'яти правок на місяць.

Боти ж виконують найбільш нудну і рутинну частину адміністративної й редакторської роботи. Зокрема, видаляють наслідки вандалізму й ненормативну лексику; впорядковують і каталогізують статті і доповнення до них; приводять усі сторінки до єдиного шаблону тощо.

Однак, як виявилося, боти навіть пишуть статті для Вікіпедії. Сайт енциклопедії був створений у 2001 році, і в наступному році програма під назвою Rambot написала для нього 30 тисяч статей – по тисячі в день – про американські міста.

Цей бот брав інформацію з офіційних статистичних джерел. Виглядали вони, щоправда, як статті, написані роботом: вони були короткі, мало чим відрізнялися одна від одної і містили винятково демографічні дані.

Однак як тільки ці сторінки з'явилися, за справу взялися редактори й стали поступово доповнювати їх історичними та іншими відомостями.

У 2008 році інший бот створив тисячі невеликих заміток про астероїди, інформацію про яких він витягнув з бази даних НАСА.

Серед тих, хто підтримує роботу Вікіпедії, немає однозначного ставлення до подібних статей. Деякі з адміністраторів вважають, що "зародок" статті, який містить лише кілька цифр, не має великої цінності, інші ж переконані, що поява будь-якої нової інформації є корисною.

Підсумком цих суперечок стала заборона на створення ботами закінчених статей.

Деякі адміністратори побоюються, що прийде той день, що коли боти збунтуються і нанесуть непоправного збитку.

Оптимісти ж вірять, що не варто боятися, що колись комп'ютерні програми замінять людину.

Реклама:

Головне сьогодні