На поверхні Місяця все ще можна побачити американські прапори

— 31 липня 2012, 17:38

Тільки один з них, встановлений на місці посадки місячного модуля "Аполлон-11" в 1969 році, не відкидає тіні, повідомляє Бі-бі-сі.

Це підтверджує слова астронавта Базза Олдріна, який зауважив при старті з Місяця, що прапор був збитий реактивним струменем двигуна модуля.

Орбітальний апарат LRO має на борту камери високої роздільної здатності, які дозволяють отримувати гранично чіткі зображення місячної поверхні.
В ході кожної місячної експедиції астронавти встановлювали прапори на місці посадки.

Вчені і раніше вивчали фотографії місць посадки цих експедицій і бачили на них натяки на тіні, що відкидаються прапорами, однак чіткість цих знімків була недостатньою для незаперечних висновків.

Тепер же за допомогою апарату LRO можна отримувати знімки високої чіткості з різних кутів зору і в різних умовах освітленості. Аналіз цих знімків показав, що тіні від прапорів обертаються навколо точок установки флагштоків.

Професор Марк Робінсон, який завідує науковою програмою використання головної камери апарату LROC, написав у блозі: "Зображення камери LROC недвозначно показують, що американські прапори як і раніше стоять на місячній поверхні і відкидають тіні у всіх місцях посадки, крім точки посадки" Аполлона-11 ".


"Найбільш переконливим підтвердженням цього є перегляд серії таких зображень, отриманих в різний час місячного дня, вони показують, як тіні обертаються навколо флагштоків", - додав учений, що працює в університеті штату Арізона.

"Особисто я був дещо здивований, що прапори вціліли в умовах жорсткого ультрафіолетового опромінення і контрастів температур на місячній поверхні, але це так. Інше питання, як вони зараз виглядають, можливо, вони сильно вицвіли?", - зауважив він.

У вересні 2000-го року місячний орбітальний апарат LRO почав виконання програми картування місячної поверхні, в рамках якої він збирає дані про місячну топографію та наявність мінеральних ресурсів, а також досліджує можливі місця посадки майбутніх місячних експедицій.

Реклама:

Головне сьогодні