Тест

Учені знайшли таки частинку, яка пояснює будову Всесвіту

Бозон Хіггса - це теоретично передбачувана частинка, що надає іншим частинкам масу. Підтвердження її існування стане відсутньою ланкою в прийнятій більшістю вчених теорії про будову Всесвіту, Бі-Бі-Сі.

Вчені намагалися знайти свідчення існування бозона Хіггса протягом останніх 45 років.

Виявлення бозона Хіггса було основною метою будівництва гігантського колайдера.

ВАК вартістю 10 млрд доларів є найпотужнішим прискорювачем частин з усіх, які були коли-небудь побудовані. За допомогою цього пристрою науковці розганяють пучки протонів до швидкостей, близьких до швидкості світла, і зіштовхують їх один з одним, сподіваючись відшукати невловимий бозон в ще дрібніших елементарних частинках, що утворилися в результаті зіткнення.

Бозон Хіггса є фундаментальною частиною, однією із елементів, з яких побудований Всесвіт. Він також є відсутнім елементом в основній теоретичній конструкції у фізиці елементарних частинок, відомій як Стандартна модель.

"Бозон Хіггса потрібен нам, щоб пояснити, що таке маса. Але насправді ми потребуємо його, щоб зрозуміти Всесвіт, - сказала в інтерв'ю Бі-бі-сі Тара Ширс, фізик елементарних частинок з Ліверпульського університету. – Якби у часток не було маси, не було б зірок, галактик і навіть атомів. Відкриття (бозона) Хіггса підтвердить, що ми застосовуємо правильний підхід, щоб зрозуміти і пояснити Всесвіт".