Європарламент не підтримав антипіратську угоду

— 5 липня 2012, 08:47

Німецький європарламентар від фракції Зелених був одним з тих, хто запекло протистояв її ухваленню, повідомляє Deutsche Welle.

Утім, політик розуміє, що без підтримки з боку активістів, які організовували масові протести по цілій Європі, відхилення угоди в Європарламенті не було б таким переконливим.

"У такий спосіб великі партії змушені були чітко сказати "так" чи "ні" цій угоді". Після того, як також п'ять важливих парламентських комітетів ЄС вказали на значні недоліки АСТА, відхилення документу в Європарламенті було вже, фактично, передбачуваним.

Над угодою АСТА продовж років працювали Євросоюз, США та ще 11 країн. Готовий документ до січня цього року підписали в Брюсселі та ще в десяти столицях. Однак поки що у жодній з них документ не було ратифіковано.

Річ у тім, що коли придивилися до деталей угоди, стало зрозуміло, що документ містить чимало суперечливих пунктів. Це викликало хвилю протестів у багатьох європейських країнах.

Насамперед інтернет-користувачі вийшли на вулиці єдиним фронтом. Їхнє невдоволення було викликано побоюваннями, що АСТА призведе до збільшення цензури в інтернеті і що власники авторських прав навіть за незначних порушень зможуть притягти користувачів до надмірно високої відповідальності.

Крім того, розробникам угоди закидали, що вони зовсім не врахували інтереси нових індустріальних держав та країн, що розвиваються, піддавшись вимогам представників галузі.

У брюссельських шухлядах вже здавна лежать проекти інших подібних угод. Схоже, тепер їх знову витягнуть на світ божий та будуть доопрацьовувати.

Але як би там не було із захистом авторських прав, випадок з АСТА, ймовірно, змусить замислитися брюссельських чиновників про те, що такі важливі рішення не можна ухвалювати у вузькому колі за зачиненими дверима за участю лише політиків та лобістів. До обговорення слід залучати громадськість.

Над угодою АСТА продовж років працювали Євросоюз, США та ще 11 країн. Готовий документ до січня цього року підписали в Брюсселі та ще в десяти столицях. Однак поки що у жодній з них документ не було ратифіковано.

Реклама:

Головне сьогодні