Дипломатичний скандал: Китай і Японія посварилися через ім’я панди

— 6 липня 2012, 12:22

Китай, який "позичив" японцям матір малюка, обурився пропозицією губернатора Токіо Шінтаро Ішіхара назвати новонародженого на честь спірних островів, пише The Telegraph.

Дитинча панди Сін-Сін народилось у четвер, і мама, і малюк почувають себе добре. У зоопарку радіють: це перше дитинча панди, яке народилось у зоопарку Уено природнім шляхом за останні 24 роки.

Стать новонародженого визначити поки не вдалося, оскільки Сін-Сін постійно притискає малюка до грудей.

Втім, дитинча вже стало причиною скандалу. Губернатор Токіо Шінтаро Ішіхара тиждень тому запропонував назвати маля панди "Сен Сен", або "Каку Каку", обидва імені походять від назв спірних островів Сенкаку.

Ці скелясті гори є частиною Японії, але і Китай, і Тайвань заявляють про права на них і вважають їх своїми, називають Дяоюйдао, пише The Telegraph.

"Байдуже, яке ім’я японська сторона дасть, це не змінить того факту, що дві панди належать Китаю. Так само, як і те, які імена Японія дає островам Дяоюйдао, це не змінить того факту, що острови належать Китаю", - сказав спікер китайського Міністерства закордонних справ Китаю Хонг Леі.

А поки що імені панді ще на дали, планується, що за два роки її повернуть Китаю, бо це передбачено умовами договору "позики".

Фото Reuters

Реклама:

Головне сьогодні