Жертвам насильства у притулках бракує засобів гігієни і їжі

— 13 серпня 2012, 13:13

Про це заявила представниця "Ла Стради-Україна" Єлизавета Рай з посиланням на результати моніторингу таких закладів, який здійснює ця міжнародна організація.

За словами експерта, "є притулки, які не пристосовані для жінок з дітками до 3 років, і їм доводиться відмовляти", пише "Німецька хвиля".

"Але найпроблемнішим, на мою думку, є те, що у такий заклад нерідко одночасно поселяють як жертв насильства, так і осіб без постійного місця проживання, або ж осіб, які вийшли з місць позбавлення волі і опинилися на вулиці", - пояснила Райю

За її словами, донедавна в Україні діяли з десяток недержавних закладів, куди жінки могли поселитися

"Зараз, як засвідчив моніторинг, кілька вже не працюють. Залишаються державні установи, які утримують за кошти місцевих бюджетів. Ми вже відвідали 14 областей і з’ясували, що, приміром, у Черкаській області немає жодного закладу, де могли б отримати притулок жінки-жертви домашнього насильства. Таких людей доводиться скеровувати в інші області", - сказала експерт.

Вона також повідомила, що бюджет державних притулків становить від 300 до 600 тисяч гривень на рік.

"На першочергові потреби цього достатньо. Але для оплати роботи медиків, психологів чи юристів, допомога яких є найнеобхіднішою, коштів замало, бо зарплата у 1,5 тисячі гривень не надто приваблива для юриста", - пояснила Єлизавета Рай

За останніх півроку на гарячу лінію Центру "Ла Страда-Україна" зателефонували понад 6 тисяч абонентів з проханням допомогти у кризовій ситуації.

З усіх звернень більше 70% – це жінки. Переважна більшість скаржиться на фізичні знущання і психологічний тиск.

Приблизно 7% зазнають економічного насильства і 4% – сексуального. Але нерідко всі ці види йдуть "букетом". Дуже активними дозвонювачками є мешканки столиці та Київської області, Хмельниччини, Запоріжжя та Львівщини, а от найрідше телефонують з Чернівецької, Луганської та Сумської областей.

"Але це не означає, що там немає проблеми, радше слаба поінформованість про роботу громадських організацій чи небажання оприлюднювати сімейну проблему. Загалом сьогодні у притулках проживає і чекає на вирішення своєї проблеми близько 500 потерпілих жінок з дітьми", - пояснила Рай.

Реклама:

Головне сьогодні