Активність Сонця падає. Земля - на початку "нового льодовикового періоду"?

— 15 серпня 2012, 10:00

Те, що зараз відбувається з Сонцем, можна порівняти з так званими мінімумами Маундера і Дальтона в XVII-XIX століттях, які за часом збіглися з різким зниженням глобальних температур. Втім, зв'язок земного клімату із сонячною активністю ще не доведений, пише Газета. Ру.

Починаючи з середини XVIII століття обсерваторія міста Цюріх розпочала регулярні дослідження сонячної активності. Цикл, із якого вчені почали спостереження, був названий першим сонячним циклом. Відповідно, з тих пір минуло 23 цикли, зараз ми знаходимося в середині нового, 24-го циклу, який є досить загадковим.

Максимум 23-го циклу припав на 2001 рік, і наступного максимуму можна було очікувати в 2012 році. Розрахунковий мінімум (тобто закінчення 23-го циклу і початок 24-го) припадав на 2006-2007 роки, після чого повинен був початися плавний підйом. Але цього не сталося.

Замість плавного підйому спостерігався абсолютно незрозумілий плавний спад, а в 2008-2009 році був найглибший мінімум активності Сонця, коли вона буквально пішла в нуль. Зазвичай мінімум проходить вище нульової позначки, а тут спостерігався дуже рідкісний мінімум. З другої половини 2009 року на Сонці почало реєструватися нове зростання активності.

Але до 15 серпня 2012 року вона перестала зростати і опустилася нижче рівня минулого року.

Поточний рівень активності в чотири рази нижчий від максимальних значень, зафіксованих за 260 років безперервних спостережень Сонця, і всього лише на кілька відсотків вищий, ніж під час останнього збою сонячної активності – мінімуму Дальтона в 1790-1830 роках.

Такі висновки випливають з спалахової активності Сонця і аналізу чисел Вольфа – основного способу вимірювання та опису циклів сонячної активності.

Реклама:

Головне сьогодні