Світові запаси вина поступово зменшуються – експерти

— 2 серпня 2012, 10:31

Експерти голландської аналітичної компанії Rabobank підрахували, що через зниження обсягів врожаю в основних виноробних регіонах світу, запаси вина істотно знизилися. Крім того, в усьому світі спостерігається зростання цін на виноград і балк (вино, яке продається не розлитим у пляшки).

Схоже, що проблема перевиробництва вина, яка існувала протягом багатьох років, нині перестала бути актуальною. Світовій індустрії вина вдалося досягти рівноваги попиту та пропозиції, повідомляє Whywhywine.ru.

Як вважають експерти, це – хороша новина для постачальників вина, але ніяк не для самих виноробів, які все ще відчувають певні труднощі. Так, наприклад, витрати на виноград і виробництво зросли, а споживачі поки що не готові платити більше. Причому, багато хто з них готові купувати недорогі вина сумнівної якості.

Як говориться у звіті Rabobank, в США спостерігається нестача сировини, і ціни на балк різко підскочили вгору, що змушує виробників або укладати довгострокові контракти з виноградарями на не завжди вигідних умовах, або всерйоз замислюватися про розширення існуючих або придбанні нових виноградників. Втім, прогноз на нинішній врожай поки оптимістичний і його обсяг очікується вище середнього.

В Австралії ситуація досить непогана: зібраний урожай оцінюється в 1,66 млн тонн, що на 4% вище, ніж у попередньому році. При цьому якість врожаю в цілому по країні досить висока.

Виноградарям Південної Африки також вдалося на 3,5% ніж очікувалось в порівнянні з 2011 роком. У Чилі був відзначений здоровий врожай і збільшення його на 5% порівняно з минулим роком.

А ось Франція в цьому році серйозно постраждала від сильних дощів і градів, тому багато експертів поки не наважуються давати свої висновки щодо якості врожаю. В Аргентині подібна ситуація: град, вітер, посуха і, як результат, скорочення врожайності на 22%.

У Новій Зеландії в цілому вдалося зібрати 269 тис тонн, що на 18% менше в порівнянні з минулим роком. По країні в залежності від регіону ситуація досить сильно варіюється як в якісних, так і в кількісних показниках.

Реклама:

Головне сьогодні