Тест

Олімпіада: найбідніші країни платять своїм спортсменам найбільше

Про це повідомляє Lenta.ru із посиланням на Le Figaro. Так, у боротьбі за спортивні досягнення гроші часто є ефективним стимулом, відзначає автор статті Олівія Дерремо.

"Сума винагороди, обіцяна Національним олімпійським комітетом Узбекистану можливим олімпійським чемпіонам, вражає. У разі перемоги на Олімпійських іграх в Лондоні спортсмен отримає 811 тис. євро від НОК", - повідомляє видання.

Це найвища винагорода серед всіх 204 країн-учасниць, підкреслює автор. Це величезна сума для країни, чий ВВП на душу населення (за ПКС) ледве перевищує 2800 євро в рік.

Одна золота медаль принесе її володарю близько 290 середніх зарплат його співвітчизника, пише журналістка. Схоже, що подібна практика поширена в Центральній і Південно-Східній Азії. Вірменія та Азербайджан також обіцяють щедру винагороду.

Можливість видачі премії Ташкентом невелика, зазначає автор. На іграх в Пекіні країна отримала тільки одного олімпійського чемпіона.

У Вірменії розмір винагороди пояснюється іншими причинами: місцевий меценат фінансує 85% премій. Згідно з дослідженням PwC, кількість медалей на Іграх залежить від величини населення та економічного розвитку країни.

Таким чином, найбідніші країни можуть не боятися проявляти щедрість, підкреслює автор.

Франція поводить себе більш скромно. Золота медаль принесе 50 тис. євро, срібна - 20 тис., бронзова - 13 тис., повідомляє видання. Ці суми не змінилися з пекінських Ігор, але тепер з них буде стягуватися податок.

Британський уряд попередив, що атлети, які переможуть, не отримають жодних премій, оскільки вони не потребують такого стимулу.

Як відомо, в Україні збільшено розмір премії за отримання на Олімпіаді. За золоту медаль даватимуть не 100 тис. доларів, а 125 тис., за отримання срібної - не 75 тис., а 80 тис. доларів.