Марсохід Curiosity розплавив марсіанський камінь

— 20 серпня 2012, 11:35

Короткий, але потужний імпульс сфокусованого інфрачервоного випромінювання випарував поверхню каменю, давши можливість таким чином вивчити його хімічний склад, пише Бі-Бі-Сі.

Це стало пробою в застосуванні лазера, яка показала, що марсохід готовий приступити до серйозної роботи по вивченню геологічної будови Червоної планети.

Лазерний апарат є частиною набору пристроїв робота масою в одну тонну. Як відомо, Curiosity приземлилася два тижні тому в кратері Гейла поблизу марсіанського екватора.

Протягом марсіанського року Curiosity спробує встановити, чи були в історії планети такі періоди, коли було можливе існування життя.

Лазерний апарат ChemCam, створений фахівцями США і Франції, стане важливою частиною дослідження. З його допомогою вчені зможуть відбирати найбільш цікаві об'єкти для вивчення.

Першою ціллю лазерного пристрою став камінь діаметром в сім сантиметрів, названий "Коронацією" (раніше називався N165).

Він не становить великого інтересу для науки. Передбачалося, що він є зразком базальтової породи вулканічного походження.

Рівна поверхня каменю була зручна для перевірки роботи лазера.

За 10 секунд лазерний апарат вистрілив 30 імпульсами інфрачервоного випромінювання.

Потужність кожного імпульсу перевищувала мільйон ват.

Знімокз Марсу, надісланий Curiosity

"Ми отримали широку палітру кольорів при вивченні "Коронації", - каже один з головних експертів ChemCam Роджер Вінс з Національної лабораторії в Лос-Аламосі (штат Нью-Мексико). - Наші фахівці дуже хвилюються, але при цьому працюють з даними, не покладаючи рук. Після восьми років створення лазерного апарату настав час одержання дивідендів".

Першою науковою метою для лазерного пристрою стане кам'яна порода, що знаходиться поруч з місцем посадки Curiosity .

Під час приземлення марсохід оголив тверду поверхню планети, яку і будуть вивчати фахівці.

Усі фото The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні