Марсохід Curiosity вперше зламався

— 22 серпня 2012, 10:45

Керівництво місії підкреслює, що це - невелика проблема, бо Curiosity зможе зробити всі необхідні виміри, хоча, можливо, не настільки точно, пише Бі-Бі-Сі.

Поки не зрозуміло, що саме викликало поломку приладу. Інженери підозрюють, що датчик могли пошкодити камені, підкинуті реактивним струменем гальмівної системи Curiosity в момент посадки на поверхню Марса.

Апарат сів в екваторіальному кратері Гейла два тижні тому. Очікується, що його місія триватиме як мінімум протягом двох земних років.

Інженери NASA вже близькі до завершення програми перевірок апарату після його посадки. В ході цих тестів включалися всі системи марсохода - саме так і стало відомо про проблему з датчиком вітру.

Метеорологічна станція Curiosity була розроблена іспанськими фахівцями.

[L]Вона реєструє температуру навколишнього середовища, тиск і вологість атмосфери, напрям і силу вітру, а також рівень ультрафіолетового випромінювання.

Ці параметри зчитуються датчиками, розташованими в різних місцях машини. Сенсори вітру знаходяться на невеликих вусиках, що відходять від щогли з головною камерою апарату.

Всі інші системи метеостанції працюють нормально. Температура в кратері Гейла піднімалася до 2,7 градуса опівдні і опускалася до мінус 75 в середині ночі.

В цілому марсохід перебуває в доброму робочому стані. У понеділок він повертав колеса, перевіряючи роботу рульового механізму.

У середу планується зрушити апарат з місця і проїхати три метри вперед, після чого повернути його назад на точку посадки.

Реклама:

Головне сьогодні