Британський дієтолог "реабілітувала" хліб

— 24 серпня 2012, 00:01

Його довго вважали лишень ворогом стрункої фігури. Протягом останніх десятиліть люди стали їсти його значно менше, і дарма, адже він несе багато користі для кісток, шкіри, мізків та нервів.

Про це заявляє представниця British Nutrition Foundation, дієтолог Айне О’Коннор, пише The Sun.

Експерт каже, із хлібом ми можемо отримувати понад 10% від денної норми заліза і фолієвої кислоти. А ще в чотирьох середніх скибках білого чи цільнозернового хліба міститься 12 грамів протеїну – 1/5 частина норми для жінок та 1/5 для чоловіків.

Ті ж самі чотири скибки містять 164 міліграми кальцію. Щоби мати міцні кістки, людина має щодня споживати по 800 міліграмів цього мінералу, тоді як британські лікарі констатують, молоді люди, особливо дівчата-підлітки часто недоїдають кальцію.

Коли в нашому раціоні бракує заліза, яке також є в хлібі, ми часто почуваємося знесиленими і дратівливими, і нашому мозку несила працювати в повну силу.

Фолієву кислоту дуже потрібно вживати вагітним жінкам, адже вона допомагає захистити майбутніх малюків від такої тяжкої вади як spina bifida. У хлібі фолієва кислота теж є.

Того, що від білого хліба гладшають, теж не треба боятися – адже в одній скибці лише 77 калорій. Зате в ній міститься 1 грам харчових волокон, що допомагають нашому травленню. У шматкові цільнозернового хліба їх аж 3 грами, тобто подвійний бутерброд на обід забезпечить вас третиною потрібної на день кількості волокон.

Те, що хліб викликає здуття живота, не зовсім вірно. Такий симптом може свідчити про синдром подразненого кишечнику, целіакію чи алергію на пшеницю, тож варто проконсультуватися з лікарем та дієтологом.

Реклама:

Головне сьогодні