Тест

У США випробовують машини, які спілкуються між собою

У місті Енн-Арбор (штат Мічиган) почалися тестові випробування нової системи безпеки на дорогах: сотні автомобілів оснастили пристроями, що дозволяють транспортним засобам обмінюватися інформацією, пише Бі-Бі-Сі.

Технологія дозволяє інформувати водіїв про потенційно небезпечні ситуації на дорозі. Таким чином можна запобігти значній кількості аварій і нещасних випадків на дорогах, вважає влада американського штату Мічіган.

Тепер близько 500 транспортних засобів (переважно вантажівок і автобусів) оснащені пристроями зв'язку, об'єднаними в мережу, що нагадує wi-fi. На початку жовтня кількість автомобілів, що беруть участь в експерименті, збільшиться до 2,8 тисяч.

Спеціальні пристрої будуть обмінюватися даними один з одним, а також відправляти дані в центри обробки інформації.

Водій отримуватиме попередження, якщо система оцінить, що є високий ризик зіткнення з іншим транспортним засобом. Наприклад, на поворотах, де огляд місцевості обмежений.

Водій отримуватиме попередження

Також тривожні сигнали будуть лунати, якщо який-небудь автомобіль мінятиме смугу руху або машина попереду раптово загальмує.

За словами Девіда Стрикленда, представника Національного управління з безпеки на дорогах, мета експерименту - зрозуміти, як ця технологія може працювати в реальних умовах.

Експеримент, розрахований на рік, був ініційований міністерством транспорту США.

У разі якщо система продемонструє свою ефективність, в законодавство можуть бути внесені зміни, що вимагають обладнати всі транспортні засоби такими пристроями.

Експеримент обійдеться бюджету країни в 25 млн доларів. Компанії Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota і Volkswagen надали для нього свої автомобілі.

Фото safercar.gov