Менопауза кладе край конкуренції між свекрухою й невісткою – вчені

— 25 серпня 2012, 15:30

Проаналізувавши дані щодо народжень та смертей у 1700-1900 роках в Англії та Фінляндії, учені виявили: в сім’ях, де діти свекрух та діти невісток народжувалися одночасно, вони на 50% рідше доживали до дорослого віку.

Про це повідомляє The Daily Mail.

На думку дослідників з Університету Шеффілда та Університета Турку, це може бути поясненням тому, що в жінок репродукція завершується дуже рано порівняно з іншими видами.

Також це вписується в теорію про те, що менопауза спонукає жінок сфокусуватися на своїх онуках – захищати їх від нещасних випадків та хвороб, годувати.

Дослідники підрахували, що в ті часи, коли контрацепції не існувало, більше онуків мали ті жінки, які самі припиняли народжувати десь у 50 років.

У родинах, де репродукція свекрухи та невістки відбувалася "паралельно", діти мали вдвічі менше шансів дожити до 15-річчя. Цікаво, що в сім’ях, де одночасно народжували мати та донька, малюки виживали частіше – отже, кревні родички між собою "співпрацювали".

Із точки зору біології це логічно, адже, коли донька несе в собі 50% материнських генів, конкурувати з нею за їжу та інші ресурси не має особливого сенсу.

Свекруха та невістка – це вже інша справа: вони не родички, тож кожна зацікавлена в тому, щоби максимально розповсюдити власні гени.

"Хоча родинні ролі змінилися, чимало бабусь і досі відіграють важливу роль у догляді онуків, а в західному суспільстві багато хто піклуються про них щодня", - зазначає науковець Вірпі Луммаа.

"Цікаво, що навіть сьогодні матері рідко коли вирішують завести ще дітей у той самий час, що й їхні діти: навіть коли в них іще не відбулося менопаузи", - каже він.

Реклама:

Головне сьогодні