Країни, де кухня найсмачніша: Топ-10

Чизбургери в Америці, пиріг зі шпинатом у Греції й тушкована сочевиця в Індії - коротеньку екскурсію по найсмачніших стравах різних країн пропонує CNN.

До Топ-10 країн із найсмачнішою кухнею видання зарахувало США, Мексику, Таїланд, Грецію, Індію, Японію, Іспанію, Францію та Китай. Пальму першості ж віддано Італії, пише сайт CNN.

Навряд чи хтось скаже "ходімо, поїмо чогось американського" – бо насправді страви, популярні в сучасній Америці, свого часу прийшли з традиційних кухонь інших країн. Наприклад, піцца – з Італії, картопля фрі – з Бельгії чи Голландії, а гамбургери та сардельки – швидше за все, з Німеччини.

Одначе саме на пательнях, у духовках та каструлях американців деякі й так смачні страви набули "родзинки" та стали довершеними кулінарними іконами для всього світу. Зокрема той-таки чизбургер – приклад, як чудову рік зробити ще більш чудовою.

Особливої уваги варте також печиво зі шматочками шоколаду.

Із популярних в США страв, про які тут краще не згадувати – різні наїдки, що продаються вже готовими: бісквіти з начинкою Twinkies, Hostess Cupcake, фастфуд Kentucky Fried Chicken тощо.

Якби вам наказали обрати один тип страв, які ви їстимете решту життя, CNN порадило б зупинитися на мексиканській кухні.

Її можна назвати центральною станцією, куди поз’їжджалися поживні інгредієнти – томати, авокадо, лайм, боби, часник, чилі та шоколад. Одна з зірок мексиканської смакової фієсти – це соус моле, що готується за старовинним рецептом на основі перців чилі, шоколаду та спецій.

Такос аль пастор – це печеня зі свинини на рожні, тамалес – старовинна страва індіанців майя, робиться з тіста з кукурудзяним борошном, яке загортають у листя.

Тостадас – страва смачна, але їсти її дуже незручно. Подається на крихкій смаженій тортильї, яка розламується на шматки, щойно ти її кусаєш.

Такос аль пастор

Якщо погортати якусь книгу з тайської кухні, то важко буде знайти страву, список інгредієнтів для якої вмістився б на одній сторінці.

Суп Том ям кунг – це наче рейв-вечірка в роті. Квіткові нотки лемонграссу поєднуються в ньому з земними – калгану та доповнюються свіжістю каффір-лайму й теплом чилі.

Массаман каррі, на думку видання, то взагалі найсмачніша страва в світі, а ще є сом там – зелений салат із папайї, кислуватий, пекучий, солодкий та солоний водночас.

Значно менше захвату в авторів видання викликає пла сом – ферментована риба. Подейкують, її вживання пов’язане з таким захворюванням як рак жовчних проток.

Том ям кунг

Подорожувати Грецією – це ніби навколо вас ожив якийсь глянцевий журнал, але без жодного Photoshop. Їсти тут – це наче пробувати історію на смак, бо такими стравами як долма чи суп із сочевиці ласували ще давні греки.

Ключова "фішка" місцевої кухні – це, звісно ж, дарунок богів, оливкова олія.

Спанакопіта – це страва, в якій шпинат стає справді смачним, бо поєднується з фетою та запікається в листковому тісті. Гірос – це смажене м’ясце з соусом цацикі, загорнуте в піту.

Ситно, але не дуже цікаво: лаханорізо – загалом це капуста та цибуля, змішані з рисом.

За те, що їй вдалося зробити вегетаріанську кухню настільки смачною, Індія заслуговує на Нобелівську премію.

Дал – це блюдо з тушкованої сочевиці, а доса – млинець із сиром, овочами чи іншою начинкою. Неодмінно варто згадати про індійський чай.

У рисові млинчики доса загортають різні начинки

У Японії до приготування страв ставляться настільки ж серйозно, як і до роботи технічної галузі. Несмачно попоїсти – таки в цій країні практично неможливо.

"Візитівки" японської кухні – це місо суп, суші та сашимі. Що таке досконале смаження на фритюрі, можна зрозуміти, скуштувавши темпура – ці страви ніколи не бувають надто жирними, а кляр – надто важким.

Фугу – звісно, цей рибний делікатес смачний, але хіба настільки, щоби ризикувати своїм життям, запитує видання.

"Харчовому гедонізму" Іспанії, з вечерями о дев’ятій вечора та посиденьками в барах, заздрить увесь світ.

Хамон іберійко – це сиров’ялений свинячий окіст, який встановлюють на дерев’яну підставку та нарізають тонкими скибками. Усе це нагадує якийсь середньовічний ритуал.

Чуррос – це найсмачніші в світі смаколики з солодкого смаженого тіста.

Нижчу оцінку видання ставить гаспачо – страва дійсно освіжаюча і все таке, але, фактично, це ж рідкий салат.

Хоча саме тут і народився славнозвісний "Червоний путівник Мішлен", простота страв традиційної французької кухні стане сюрпризом для тих, хто вважав Францію країною найбільших кулінарних снобів.

Le Cassoulet – м’ясне рагу з квасолею, тушена яловичина pot-au-feu та стейк дивовижно посмакують, треба лише потрапити до правильного закладу.

Іще видання радить спробувати равликів-ескарго, легесенькі меренги Macarons та, звісно, французький багет.

Фуа-гра – на смак це ніби 10 тисяч качок спершу засмажили в маслі, а потім перетовкли на ніжний паштет. Захисники тварин звертають увагу на те, що створюється цей делікатес у дуже жорстокий спосіб, птахів годують силоміць, щоби їхні печінки розросталися.

Ніжними Macarons, на думку видання, мали б харчуватися казкові єдинороги

Кухня різних регіонів Китаю настільки відрізняється, що важко повірити, що все це – одна країна. Харчовий шок непідготований турист може пережити тут десятки разів на день, і фраза "Ти зможеш таке з’їсти" буде своєрідним рефреном під час знайомства з місцевою кулінарією.

Що справді дуже смачно, так це свинина в кисло-солодкому соусі, качка по-пекінськи, а ще легкі страви дімсам, які однаково люблять і в Гонконгу, і в Нью-Йорку.

Xiaolongbao – великі пельмені з гарячою юшкою всередині.

Імовірно, з меню китайських ресторанів з часом таки зникне суп із плавців акули – принаймні за це вже кілька років б’ються захисники тварин.

Xiaolongbao

Найсмачнішою ж кухнею видання проголошує італійську, яка протягом сторіч зачаровувала гурманів з усього світу.

Спагеті болоньєзе, піцца – легко готувати і смачно їсти, на італійську салямі можна "підсісти", як на цигарки, а тутешню каву кортить пити не лише вранці, а цілодобово.

Єдиний італійський наїдок, який видання згадує без глибокого захвату – традиційна моцарелла з водянистого молока буйволиць.

Спагеті болоньєзе

Фото з Flickr (by ButteredUp, byronjyu, pearled, Adalbertop, linecook, jHat, futureshape, HL Wang, angeloangelo, d.dawg)

Реклама:

Головне сьогодні