В Антарктиці були субтропіки і росли пальми – вчені

— 3 серпня 2012, 13:22

Пилок, спори рослин і залишки одноклітинних організмів допомогли скласти уявлення про те, який клімат був в Антарктиці 53 млн років тому, в епоху раннього еоцену.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Nature, взимку температура в Антарктиці була на рівні 10 градусів Цельсія, влітку температура могла підніматися до 25, пише Бі-Бі-Сі.

Як показало дослідження, в Арктиці десятки мільйонів років тому панував, швидше за все, субтропічний клімат.

Що відбувалося в Антарктиці, визначити набагато складніше. Льодовиковий період 34 млн років тому знищив більшу частину залишків тварин і рослин, які могли б дати ключ до відповіді на питання про клімат.

До того ж, щоб пробратися до відповідних геологічних шарів, необхідно пробурити товстий шар льоду, яким покрита ця територія.

Однак фахівці, що працюють в Об'єднаній програмі з вивчення світового океану, змогли дістатися буквально "до дна" періоду еоцену, пробуривши 4 км у водах біля Землі Вілкса на східному узбережжі Антарктиди.

Установка пробурила один кілометр осадових порід, завдяки чому на поверхню вдалося підняти пробу, в якій були знайдені пилок пальм і рослин, споріднених з сучасними баобабами і макадаміями.

Всі ці знахідки, по суті, є не чим іншим, як "крихітними термометрами", похованими в землі 53 млн років тому.

У прибережних районах континенту росли пальми, ближче до полюса виростали хвойні дерева і бук.

Останнім часом вчені особливо цікавляться епохою раннього еоцену, яка відома ще як "еоценський парник". Інтерес пов'язаний більшою мірою з можливістю провести аналогію між кліматом в період еоцену з сьогоднішнім процесом глобального потепління.

"Є два способи підходу до аналізу того, що нас чекає в майбутньому. Один зі способів – аналіз кліматичних моделей, побудованих на основі фізичних даних, але частіше, щоб зрозуміти, що може статися з нами через 10 або 20 років, або через кілька сотень років, ми вдаємося до аналізу аналогічних періодів в історії Землі", - сказав в інтерв'ю Бі-бі-Сі один з авторів дослідження Джеймс Бендл з Університету Глазго.

Реклама:

Головне сьогодні