В Антарктиці були субтропіки і росли пальми – вчені

— 3 серпня 2012, 13:22

Пилок, спори рослин і залишки одноклітинних організмів допомогли скласти уявлення про те, який клімат був в Антарктиці 53 млн років тому, в епоху раннього еоцену.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Nature, взимку температура в Антарктиці була на рівні 10 градусів Цельсія, влітку температура могла підніматися до 25, пише Бі-Бі-Сі.

Як показало дослідження, в Арктиці десятки мільйонів років тому панував, швидше за все, субтропічний клімат.

Що відбувалося в Антарктиці, визначити набагато складніше. Льодовиковий період 34 млн років тому знищив більшу частину залишків тварин і рослин, які могли б дати ключ до відповіді на питання про клімат.

До того ж, щоб пробратися до відповідних геологічних шарів, необхідно пробурити товстий шар льоду, яким покрита ця територія.

ВІДЕО ДНЯ

Однак фахівці, що працюють в Об'єднаній програмі з вивчення світового океану, змогли дістатися буквально "до дна" періоду еоцену, пробуривши 4 км у водах біля Землі Вілкса на східному узбережжі Антарктиди.

Установка пробурила один кілометр осадових порід, завдяки чому на поверхню вдалося підняти пробу, в якій були знайдені пилок пальм і рослин, споріднених з сучасними баобабами і макадаміями.

Всі ці знахідки, по суті, є не чим іншим, як "крихітними термометрами", похованими в землі 53 млн років тому.

У прибережних районах континенту росли пальми, ближче до полюса виростали хвойні дерева і бук.

Останнім часом вчені особливо цікавляться епохою раннього еоцену, яка відома ще як "еоценський парник". Інтерес пов'язаний більшою мірою з можливістю провести аналогію між кліматом в період еоцену з сьогоднішнім процесом глобального потепління.

"Є два способи підходу до аналізу того, що нас чекає в майбутньому. Один зі способів – аналіз кліматичних моделей, побудованих на основі фізичних даних, але частіше, щоб зрозуміти, що може статися з нами через 10 або 20 років, або через кілька сотень років, ми вдаємося до аналізу аналогічних періодів в історії Землі", - сказав в інтерв'ю Бі-бі-Сі один з авторів дослідження Джеймс Бендл з Університету Глазго.

Реклама:

Головне сьогодні