Вчені виявили каприз природи, через який жінки живуть довше

— 3 серпня 2012, 12:48

Австралійські дослідники виявили генетичні мутації мітохондрії, які трапляються лише у чоловіків, повідомляє РІА Новості з посиланням на журнал Current Biology.

Мітохондрії, присутні практично у всіх клітинах живих організмів, життєво важливі, оскільки перетворюють їжу в енергію, яка живить тіло.

Вчені намагалися розкрити різницю в тривалості життя та процеси біологічного старіння чоловіків і жінок на прикладі моделі мушок дрозофіли, які мають мітохондрії в різних структурах.

"Несподівано, але ті ж самі мутації, які впливають на тривалість життя і старіння у чоловічих особин, не мають подібного ефекту для жінок. Вони стосуються тільки чоловіків", - цитуються в прес-релізі Monash University слова доктора Даміана Доулінга, який керував дослідженням.

Він нагадує, що тенденція до більш високої тривалості життя серед жіночих особин є спільною для різних видів живих організмів.

"Наші результати дозволяють припустити, що мітохондріальні мутації, які ми відкрили, в основному сприяють швидшому старінню чоловічих особин", - говорить Доулінг.

На думку вчених, ці зміни ДНК є своєрідним капризом природи при передачі генів від батьків до потомства.

"Хоча діти отримують копії більшості своїх генів від обох батьків, мітохондіральние ДНК вони успадковують тільки від матерів. Це означає, що еволюційний контроль якості, названий природним відбором, фіксує тільки якість мітохондріальних генів у матерів", - каже вчений.

"Але якщо мітохондріальна мутація шкодить татам, але ніяк не впливає на матерів, це генна зміна "прослизає" непоміченою крізь "око" природного відбору. Тисячі поколінь людей накопичували ці мутації, що стосуються тільки чоловіків, але залишають жінок неушкодженими", - говорить доктор.

Його висновки також ґрунтуються праці про роль материнської передачі мітохондріальних ДНК в причинах чоловічого безпліддя, яка була опублікована раніше.

"Разом наші дослідження показують, що мітохондрія є "гарячою точкою" для мутацій, які зачіпають чоловіче населення. Тепер необхідно вивчити генетичні механізми, які могли б звести до нуля ефект цих шкідливих мутацій і зберегти здоров'я чоловіків", - робить висновок учений.

Дослідження проводилося під керівництвом доктора Даміана Доулінг і докторанта Флоренції Камю зі Школи біологічних наук при Monash University (Мельбурн, Австралія) у співпраці з доктором Девідом Кленсі (David Clancy) з університету Ланкастера.

За даними ООН, очікувана тривалість життяу всьому світі становить 67,2 року (65 для чоловіків і 69,5 для жінок).

Реклама:

Головне сьогодні