Найздоровіші міста України: Мукачеве й Івано-Франківськ лідирують

Мукачеве, Івано-Франківськ і Чернівці названі найбільш здоровими містами України за версією "Фокуса".

У рамках проекту "Найкращі міста для життя в Україні" видання представило рейтинг найздоровіших міст країни.

"Тут доживають до глибокої старості, хворіють мало, а якщо здоров’я все ж підводить – отримують своєчасну й кваліфіковану медичний допомогу", - пише видання про найздоровіші міста.

Мукачеве визначено як найбільш здорове. І не лише завдяки м’якому клімату й близькості до заповідних карпатських лісів. Там низькі показники захворюваності, достатньо машин "швидкої допомоги" і місць у лікарнях, і при населенні 84 000 осіб практикують 564 кваліфікованих лікаря.

Пам'ятник сажотрусу в Мукачеве. За повір’ям, допомагає завагітніти - фото з reporter.delfi.ua

"Можливо, не останню роль у загальному рівні стану здоров'я населення зіграло й те, що в Мукачеве здавна зберігають власні традиції виноробства. У більшості городян на ділянках є невеликі виноградники, а в льосі – бочка-друга цілющого напою власного виробництва, не на продаж, "для своїх", - пише видання.

Центр Мукачева - фото з brandbook.kiev.ua

Друге місце в рейтингу зайняв Івано-Франківськ. Це єдине місто в списку, яке набрало максимальну кількість балів за рівнем забезпечення населення стаціонарною медичною допомогою – на 225 000 мешканців у лікарнях передбачено майже 5000 місць.

"Дерево щастя" у центрі Івано-Франківська - фото з paralleli.if.ua

Міста Західної України зайняли половину списку. Це пояснюється, насамперед, сприятливою екологічною ситуацією й далекістю від великих промислових регіонів.

За тими ж критеріями до рейтингу не потрапило жодне з міст Донецької, Луганської й Запорізької областей. Хоча в Донецьку, приміром, багато лікарів із найвищою кваліфікацією, а в Артемівську велика кількість лікарень.

Незважаючи на наявність моря, сонця й гір, у рейтинг "Фокуса" увійшли лише два кримських міста — курорти Євпаторія та Феодосія. До речі, в останньому – один із найнижчих рівнів захворюваності на рак у всій країні.

Менше хворих на рак лише у Бучі Київської області. Також у столичному місті-супутнику, що розташоване посеред соснового лісу, практично немає хворих на туберкульоз.

Найгірша ситуація з туберкульозом – у Кривому Розі. Там на кожну тисячу мешканців припадає 8 носіїв палички Коха.

У рейтингу найздоровіших міст немає жодного мегаполіса. Щільна забудова, велика кількість транспорту, промпідприємства, вихлопні гази впливають на навколишнє середовище. До того ж, у містах із бурхливим офісним життям не вистачає лікарів, лікарень і машин швидкої допомоги. Більше того, у містах-мільйонниках навіть при середній за мірками країни народжуваності – високий рівень смертності населення.

Водночас, усупереч розповсюдженим стереотипам про те, що жити поблизу атомних електростанцій шкідливо, у список потрапили три з п'яти міст-супутників АЕС. У Нетішині, наприклад, найнижчий рівень смертності в Україні. Близькі до нього показники у Славутича й Кузнецовська.

Найвища ж смертність у країні – в індустріальних Артемівську та Горлівці, які не потрапили в підсумковий список.

Рекордсменом за показниками народжуваності став райцентр Чернігівської області Ніжин. Там на тисячу жителів торік народилося 15 дітей. На п’ятки йому наступають Вишгород, Обухів і Тернопіль.

Оцінку екологічного стану міст для рейтингу здійснив Київський еколого-культурний центр. За словами керівника центру Володимира Борейка, жодне з 73 міст попереднього списку не може похвалитися гарним станом навколишнього середовища. Саме тому максимальний бал за критерієм "Екологія" не присуджувався.

Однак чистішими за інших, за оцінками фахівців, виявилися Ірпінь, Євпаторія, Буча, Трускавець і Кам'янець-Подільський. Найгірша екологічна ситуація в Україні в Києві і Єнакієве, які не потрапили в підсумковий список і за іншими показниками.

Топ-20 найздоровіших міст України "Фокус" склав так:

1. Мукачеве (353 бала)
2. Івано-Франківськ (340 балів)
3. Чернівці (326 балів)
4. Хмельницький (318 балів)
5. Рівне (315 балів)
6. Ірпінь (314 балів)
7. Кузнецовськ (313 балів)
8. Тернопіль (307 балів)
9. Бровари (298 балів)
10. Євпаторія (297 балів)
11. Буча (293 бала)
12. Нетішин (292 бала)
13. Феодосія (274 балів)
14. Ніжин (269 балів)
15. Вишгород (267 балів)
16. Чернігів (265 балів)
17. Славутич (262 бала)
18. Суми (260 балів)
19. Трускавець (258 балів)
20. Кам'янець-Подільський (248 балів)

У попередній список увійшли 73 міста – усі обласні центри України, курортно-туристичні, великі промислові й портові міста, міста-супутники Києва, а також населені пункти, побудовані для обслуговування теплоелектро- і атомних станцій.

Видання оцінювало рівень забезпечення населення медичною допомогою (кількість кваліфікованих лікарів, лікувальних установ, ліжко-місць у лікарнях, машин "швидкої допомоги"); рівень захворюваності городян на рак, туберкульоз і серцево-судинні захворювання; демографічні показники – смертність, дитячу смертність, народжуваність – як характеристики загального стану здоров'я й рівня життя людей; екологічний стан міста.

Оцінка проводилася за 50-бальнлю шкалою, де 50 – максимальна кількість балів; для критерію "Екологія" – 40 балів були максимальним значенням.

Найздоровіші міста визначалися на підставі суми балів за названими параметрами.

Через невелике число медичних установ, лікарів із кваліфікаційною категорією чи високого показника смертності або захворюваності навпроти відповідних граф для деяких міст у фінальній таблиці стоять прочерки.

Так, за окремими показниками не отримали жодного бала:

- Феодосія, Буча, Вишгород, Трускавець, де високі показники смертності й дитячої смертності;
- Чернігів і Славутич – низький рівень народжуваності;
- Кузнецовськ, Нетішин, Ніжин, Вишгород і Славутич – недостатньо медичних установ стосовно чисельності населення;
- Тернопіль, Буча, Кам'янець-Подільський – недостатня кількість ліжко-місць у міських лікарнях;
- Ірпінь, Кузнецовськ, Буча, Нетішин, Феодосія, Ніжин, Вишгород і Славутич – недостатньо лікарів із кваліфікаційною категорією стосовно чисельності населення;
- Трускавець, Рівне й Нетішин – високий рівень захворюваності на туберкульоз і серцево-судинні хвороби;
- Бровари, Чернігів, Славутич і Суми – недостатньо карет швидкої допомоги.

Реклама:

Головне сьогодні