Тест

Названо шість найбільших загадок в історії науки

Топ-6 найбільших загадок представило видання New Scientist, пише Комсомольская правда в Украине.

Ефектом плацебо називають одужання людини, яка, сама того не знаючи, замість ліків прийняла "пустушку", але щиро повірила в те, що це допоможе. Або коли протягом кількох днів людині справді дають потрібні ліки, їй кращає, потім препарат замінюють на нейтральну речовину, а хворий продовжує запевняти, що йому легше.

Найвідоміший дослідник цього явища – професор Фабріціо Бенедетті з Університету Турина. Свої експерименти він проводив із хворими, що потребували сильного знеболювального, але замість морфію отримували геть інше, та біль усе одно вщухав.

Основна гіпотеза – мозок якимось чином може вливати на стан організму, але як саме – лишається загадкою.

Життя на Марсі почали шукати в 1976-му, коли на червоній планеті приземлився американський апарат Viking. Усі три його експерименти, які мали остаточно розвіяти сумніви, дали неоднозначні результати.

Гіпотеза про темну матерію, яку неможливо побачити, але маса якої складає 90% від маси Всесвіту, народилася як пояснення, чому усі галактики з великою швидкістю обертаються навколо одного центру.

Досі не знайдено розгадки аномалії двох американських зондів Pioneer, які були запущені в 1972-му та 1983-му роках. До цього часу вони б уже мали вилетіти за межі Сонячної системи, однак обидва апарати з незрозумілих причин почали однаковим чином змінювати траєкторію, немовби невідома сила їх не випускає із системи.

Чи існує насправді десята планета Сонячної системи – вже давно намагаються з’ясувати вчені. Імовірно, саме вона, міфічна планета Нібіру, несе відповідальність за те, що астероїд із назвою Седна, один із найбільших у Сонячній системі, обертається за дуже витягнутою орбітою. Можливо, відповідь ми знатимемо в 2015-му, коли до Плутона дістанеться зонд NASA New Horizonts, і звідти, на кордоні системи, розгледить загадкову планету №10.

У 1970-х роках у США розпочалася програма з пошуку радіосигналів від братів по розуму. Радіотелескоп сканував ефір на різних частотах, намагаючись вловити сигнал позаземного походження. У серпні 1977-го року, під час чергування астронома Джеррі Ехмана, самописець радіотелескопу вивів на стрічці криву, що нагадувала слово WOW. Сигнал, що тривав 37 секунд, ішов на частоті 1420 мегагерц – а в цьому діапазоні не працював жоден земний передавач. Долинув він із напрямку сузір’я Стрільця, чия найближча зірка віддалена від Землі на 220 світлових років.