Оси впливають на процес бродіння вина - вчені

5
8 серпня 2012

Дослідники з Єльського університету (США) виявили, що оси і шершні впливають на бродіння винних, пивних та хлібних дріжджів.

Стаття з результатами дослідження була надрукована в журналі Національної академії наук (National Academy of Sciences). 

У ній розповідається, що вчені виявили в кишечнику ос дріжджі, які зимують разом зі своїми носіями. Коли оси влітку починають харчуватися, наприклад, виноградом, вони залишають на гронах сліди дріжджів Saccharomyces, і це згодом сприяє початку бродіння. 

Інші комахи або птахи, також переносять дріжджі, але оси відіграють особливу роль, оскільки вони зберігають дріжджі на зимовий період і можуть передавати їх своїм нащадкам. Дослідження також показало, що оси "заселяють" на виноград деякі мікроорганізми, які у процесі ферментації впливають на смак вина. 

Автори цікавого відкриття вже назвали ос найкращими друзями вина. Вчені закликають виноробів і простих городників не боротися з цими комахами, щоб не порушувати природний зв'язок, який закладений природою.

powered by lun.ua