Тест

В Умані – конфлікти між місцевими жителями і хасидами через гроші

Однак вони не мають етнічного чи релігійного характеру, а стосуються комерційних питань, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Жителі Умані, для яких приїзд паломників є основним джерелом сезонних заробітків, стверджують, що хасиди займаються нелегальною торгівлею і самотужки будують готелі.

Сутички виникають, коли паломники намагаються заробити в Умані самотужки, продаючи одяг, книги, срібні прикраси і навіть будуючи готелі. Місцеві жителі переконані, що все це приїжджі роблять незаконно і не платять при цьому податків.

Щоб стежити за порядком в районі паломництва, жителі Умані навіть організувалися в Раду громадських організацій міста.

Очікується, що до своїх святинь в Умані цього року приїдуть 30 тисяч паломників.

"Весь народ чекає, бо це - нормальні гроші, хоч і сезонно. Ціни - від 80 до 200 доларів за ліжко. Планую взяти десять людей, будуть жити в хаті. Мені є де пожити. Але люди беруть і в гараж, у різні будівлі, які тільки є", - розповів Ігор Забудський з Умані, який навчається у Харкові і щороку у вересні приїздить додому, щоб допомогти матері з маленьким бізнесом - поселенням хасидів.

Кульмінація паломництва настане 16-18 вересня, коли приїжджі відзначатимуть свій 5773-ій Новий рік. Але перші паломники прибули до міста вже зараз.

Представника фонду імені Рабі Нахмана Шимон Баскілла вважає, що "Рош Ха-Шана – це свято для уманців".

"Бо тільки виходжу на вулицю, мене питають – коли хасиди приїдуть. За місяць в місті уже не можна знайти слюсаря та електрозварювальника, бо всі працюють", - каже він.

"Кожен паломник залишає в Умані мінімум тисячу доларів!" - додає чоловік.

Як відомо, Цадика Нахмана вважають засновником бреславського хасидизму. В Умані він поселився незадовго до смерті, де його й поховали. Поховання одразу стало місцем паломництва, особливо у дні єврейського Нового року - свята Рош Ха-Шана.

В 1920-х роках традиція перервалася, але її відновили в 1980-х. З тих пір послідовники Нахмана щороку відвідують його могилу, аби разом помолитися.