Українці чекають на німецьку візу найдовше

— 21 вересня 2012, 18:03

Україна входить у першу п’ятірку країн, чиї громадяни найчастіше звертаються по німецьку візу, однак чекати її їм доводиться інколи до трьох місяців.

Як повідомляє "Німецька хвиля", ФРН з-поміж країн Євросоюзу відрізняється особливо суворою візовою політикою.

Як правило, найдовше триває очікування співбесіди, але й після особистої явки довгоочікувану вклейку в паспорт необхідно чекати ще від одного дня до тижня.

Після декількох звернень до уряду Німеччини депутатам Бундестагу від фракції "Лівої партії" вдалося отримати від урядовців відповідь, у яких саме німецьких консульствах громадянам доводиться чекати візи найдовше.

Як з'ясувалося з відповідей уряду ФРН, частіше за інших у світі про німецьку візу клопочуть росіяни. Громадяни Росії за 2011 рік подали більше 400 тисяч заяв. Українці – на 4-му місці, слідом за заявниками з Китаю і Туреччини.

За 2011 рік українці зверталися по німецьку візу більше 120 тисяч разів, свідчить статистика уряду ФРН.

Час очікування в Москві, найбільшому візовому центрі Німеччини у світі, становив на кінець липня 2012 року 5 тижнів – для охочих вирушити як у приватну, так і в ділову поїздку. На тиждень довше доводиться чекати тим, хто звернеться до консульства Новосибірська.

Але абсолютним "лідером" за часом, що необхідний заявникам, щоб отримати німецьку візу, став консульський відділ у Києві. Тут охочі здійснити приватну поїздку, які не мають родичів у Німеччині, мали запастися терпінням на 11 тижнів.

Тим, хто їде до рідних, візу давали зазвичай за 15 робочих днів. Тим, хто подорожує з діловою метою доводиться дещо легше – візу дають зазвичай за 8 днів.

Бізнесменам із Казахстану і Білорусі щастить більше – вони можуть отримати візу за день, жителі Петербурга – за два.

Хоча є й негативні приклади: підприємці з Шанхая в аналогічній ситуації могли б чекати документів із німецького консульства цілих 10 тижнів.

На території колишнього СРСР охочі відвідати Німеччину у приватних справах влітку 2012 року могли швидко отримати візу лише в Санкт-Петербурзі, Мінську та Алма-Аті –за 1-3 дні. У консульствах у Єкатеринбурзі та Калінінграді час очікування наближається до стандартних двох тижнів, прописаних у Візовому кодексі Євросоюзу.

У МЗС ФРН наявність проблем не заперечують, проте представляють її не такою гострою. Тривалий час очікування там пояснюють "сезонними напливами".

Щоправда, в Новосибірську такий "наплив" тривав як мінімум три місяці, як підрахувала депутат від "Лівої партії" Севім Дагделен. Коли депутат захотіла дізнатися, скільки взагалі становить середній час очікування на візу, то в уряді лише відповіли, що таку статистику не ведуть, а дані, надані за кінець липня 2012 року, назвали "прикладом".

Севім Дагделен направила скаргу в Єврокомісію, в якій звинуватила МЗС ФРН в порушенні Візового кодексу ЄС та закликала Брюссель звернути увагу на проблему.

В уряді ж ФРН кажуть, що Візовий кодекс є лише рекомендацією, необов'язковою для виконання, та обіцяють вжити додаткових заходів.

Як вирішення проблеми черг за візами зовнішньополітичне відомство Німеччини перекладає частину своїх завдань на приватні фірми. Якщо зараз сторонні компанії, як правило, наймаються, щоб організувати календар співбесід, то тепер вони можуть отримати додаткові функції, такі, наприклад, як прийом документів від претендентів на візу.

За даними уряду ФРН, конкурси з відбору таких фірм вже проводяться або завершаться ще цього року. В такому разі багатьом не доведеться долати багатокілометровий шлях, але отримання візи стане для жителів Східної Європи ще дорожчим.

Реклама:

Головне сьогодні