За 5-10 років з’являться технічні можливості виокремлювати геніїв – експерт

— 26 вересня 2012, 19:03

У цьому впевнений російський науковець, завідувач лабораторії розвитку нервової системи Інституту морфології людини РАМН Сергій Савельєв.

"Генії, яких відберуть штучним шляхом, кардинально і, головне, непомітно для оточуючих змінять світ. У найближчому майбутньому людству належить дуже коротка, але дуже жорстка гонка. Хто перший створить систему сортингу, той буде правити світом", - сказав вчений в інтерв’ю Harvard Business Review.

"Ви ж розумієте, що в першу чергу цю технологію використовують не на благо суспільства, а у військових цілях. Це буде жахливо. У порівнянні з цим Друга світова війна здасться грою в солдатиків", - додав вчений.

Він також пояснив, що у суспільстві триває негативний соціальний відбір, який почався 10 млн років тому.

"З суспільства досі виганяють не тільки асоціальних елементів, але і найрозумніших. Подивіться на долі великих учених, мислителів, філософів - мало у кого добре склалося життя. Це пояснюється тим, що ми, як мавпи, продовжуємо конкурувати. Якщо серед нас з'являється домінантна особина, її треба негайно ліквідувати - вона ж загрожує кожному особисто", - пояснив Савельєв.

"Якщо цивілізація збережеться в нинішньому вигляді, в чому я сумніваюся, то наш інтелектуальний рівень сильно впаде. Це неминуче. Вже зараз освітній ценз значно знижується, тому що виникла велика річ - інформаційне середовище, яке дозволяє людям імітувати знання, освіченість. Для приматів це дуже велика спокуса - така імітація дозволяє нічого не робити і мати успіх. При тому, що інтелектуальний розвиток буде знижуватися, вимоги до рівня соціальної адаптованості будуть підвищуватися", - заявив вчений.

Він також розповів, що жіночий мозок менший, ніж чоловічий.

"Мінімум різниці в середньому по популяції 30 г - максимум 250 м. За рахунок чого він менший? За рахунок асоціативних центрів, що відповідають за абстрактне мислення, - вони не дуже потрібні жінці, бо її біологічна задача пов'язана з розмноженням", - сказав Савельєв.

"Тому жінки бувають особливо успішні в областях, що мають відношення до освіти, до культурологічної ідентифікації, - вони добре підтримують, зберігають, передають спадкоємні культурологічні системи - музеї, бібліотеки. Крім того, вони домагаються чудових результатів у стабілізованих спільнотах, там, де всі правила вже визначені і добре відомі. Ну і, звісно, жінки бувають геніями - мозок дуже мінлива структура", - додав він.

Реклама:

Головне сьогодні