Тест

Форма кухля впливає на швидкість споживання пива

Якщо вірити їхньому дослідженню, опублікованому в мережевому виданні PLoS ONE, в кухлях неправильної форми пиво закічнується набагато швидше, ніж в простих прямих посудинах, пише Бі-Бі-Сі.

Група вчених провела експеримент, участь в якому взяли 159 осіб. Всім їм потрібно було випити півпінти пива (приблизно 0,3 літра), але з різної склотари.

З'ясувалося, що власники "вигнутих" кухлів поглинали алкогольний напій в середньому за 7 хвилин, в той час як ті, у кого келихи були простими, мимоволі розтягували задоволення на 11 хвилин.

У спробі пояснити феномен, вчені висунули таку гіпотезу. Вони припустили, що у випадку з кухлями неправильної форми людині важко на око визначити, скільки ще пива залишилося: більше чи менше половини.

Тому людина менше здатна себе контролювати - і пиво закінчується швидше, ніж у випадку, коли чітко видно, скільки вже випито і скільки залишилося.

У той же час дослідження показало, що безалкогольні напої люди п'ють з однаковою швидкістю як з простих, так і "вигнутих" кухлів.

Керівник експерименту доктор Анджела Еттвуд в інтерв'ю Бі-Бі-Сі пояснила це тим, що у випадку з безалкогольними напоями люди не намагаються себе стримувати і не стежать за тим, скільки ще залишилося.

Втім, експеримент, поставлений вченими, проводився в лабораторних умовах, і як впливає форма кухлів на швидкість споживання пива в "польових" умовах – ввечері в компанії друзів у пабі – не зрозуміло.