Немовлята навчаються гумору від батьків - вчені

— 6 вересня 2012, 13:30

Запам’ятовувати реакцію дорослих на якийсь предмет чи подію, а потім і собі з цього хихотіти здатні 6-місячні малята, з’ясували дослідники.

Про це пише Тhe Telegraph.

Науковці з Державного коледжу Джонсона та Університету Нью-Гемпшира залучили до свого проекту 30 малюків.

В експериментах брали участь і батьки, за реакцією яких мали спостерігати немовлята. Діткам показували книжку з картинками та поролонового м’ячика. Далі піддослідним пропонувалося поглянути на абсурдну сценку – книжка падала на голову одній із дослідників, а та казала "Зуп, зуп". М’ячик клали їй на носа, вона натискала на нього й говорила "Біп, біп".

Батьків попросили при цьому або зберігати нейтральний вираз обличчя, або ж тицяти на те, що відбувається, пальцем і реготати.

Усі 6-місячні діти уважно дивилися на ніколи досі не бачені, дії. Одначе те, як вони на них реагували, не залежало від того, чи сміялися батьки, хоча вони за ними уважно спостерігали. Цей досвід, що абсурдна подія може викликати в людей сміх, закарбовується і з часом помагає розвинутися витонченому гумору, вважають науковці.

У віці 1-го року діти вже реготали і з книжки на голові, і з м’ячика на носі навіть тоді, коли їхні батьки лишалися спокійними.

"Наші результати показують, що 6-місячні діти звертають увагу на "непрохану емоційну пораду" батьків під час неоднозначної ситуації, яка може бути смішною", - каже науковець Джина Мірео.

Відомо, що 8-місячні хлопчики та дівчатка, коли не знають, як їм реагувати, боятися або сміятися, дивляться на батьків.

"Наші результати вказують на те, що 6-місячні діти починають розглядати батьків як джерело емоційної інформації, і це, напевно, великий крок на шляху до здатності сприймати емоційну пораду від батьків, коли це потрібно, як роблять 8-місячні діти", зазначає дослідниця.

Що ж до 1-річок, вони, здається, вже мають достатньо життєвого досвіду, щоби самим вирішувати – смішна якась ситуація або ні, говорить вона.

Реклама:

Головне сьогодні