Нобелівську премію з хімії дали за вивчення рецепторів

— 10 жовтня 2012, 13:22

Про це повідомляється на офіційному сайті Нобелівської премії.

У повідомленні йдеться: "На нашому тілі існує налагоджена система взаємодії між мільярдами клітин. Кожна "коморка" має крихітні рецептори, які дозволяють нам відчувати навколишнє середовище так, що ми можемо адаптуватися до нових ситуацій".

Нагороду хімікам дали за "новаторські відкриття, які показують внутрішню роботу важливого сімейства G-білкових рецепторів".

Довгий час лишалося загадкою, як клітини можуть відчувати навколишнє середовище. Наприклад, вчені знали, що такі гормони, як адреналін має потужний ефект: підвищення артеріального тиску та прискорення серцевого ритму.

Вчені підозрювали, що на поверхні клітини міститься якийсь одержувач гормонів. Але з чого вони складаються та як працюють - лишалося загадкою.

Учений Лефтковіц у 1968-ому році став використовувати випромінювання і йому вдалося розкрити кілька рецепторів, серед яких рецептори адреналіну: бета-адренергічний рецептор.

Уже у 1980-х роках його команда рушила далі. Вчений Кобілка ізолював ген, який кодує бета-адренергічний рецептор із гігантським людським геномом. Його творчий підхід дозволив йому досягти мети: коли вчені проаналізували геном, вони виявили схожість рецепторів. Таким чином, вони зрозуміли, що існує ціле сімейство рецепторів, які схожі одне на одне та функціонують в тому ж порядку.

На сьогоднішній день дане сімейство носить назву G-білкові рецептори. Зазначимо, що близько половини всіх медичних препаратів діють саме через ці рецептори.

Дослідження вчених має вирішальне значення для розуміння того, як функціонують G-білкові рецептори. Крім того, у 2011-ому році, вчені зробили ще один прорив: команда зафіксувала, коли бета-адренергічні рецептори активують гормони та посилають сигнал до клітини.

Зазначимо, що лауреатами нобелівської премії з фізики 2012 року стали марокканець Серж Хароше (Serge Haroche) і американець Девід Вайнленд (David J. Wineland).

Нагороду фізикам дали за "створення новаторських експериментальних методів, що роблять можливим вимірювання та маніпулювання окремими квантовими системами".

А у понеділок стали відомими імена лауреатів нобелівської премії з медицини.

Одним з них став професор Кіотського університету Сінья Яманака, що розробив методику перепрограмування соматичних клітин людини і одержання з них так званих індукованих плюрипотентних клітин, що володіють властивостями ембріональних стовбурових.

Другий лауреат - британський біолог Джон Гердон, який першим у світі запропонував метод клонування тварин.

Церемонія вручення премії відбудеться 10 грудня 2012 року в Стокгольмі.

Фото hhmi.org, washington.edu

Реклама:

Головне сьогодні