Французькі виноградарі просять в уряду страховки від неврожаю

— 2 жовтня 2012, 16:30

Страховий консультант з Парижа Люк Буше від імені Асоціації провів дослідження і з'ясував, що дохід виноградників з року в рік може коливатися в рамках 40%, що робить довгострокове бізнес-планування дуже складним.

Крім того, ситуація загострюється тим, що в умовах фінансової кризи банки все більше не хотять кредитувати малий бізнес. Ще одним висновком з дослідження стала величезна різниця в доходах виноградарів з різних регіонів Франції.

За даними Міністерства сільського господарства Франції, середній річний дохід незалежного власника за вирахуванням собівартості і зарплати самому собі, складає 11тис. євро у Лангедоку, 25 тис. євро в Долині Луари і Аквітанії, 40-60 тис. євро в Ельзасі і 125 тис. євро в Шампані.

"Введення цієї страховки у Шампані або для найбільших господарств Бордо не буде ефективною з бюджетної точки зору, - поділився Буше. - Однак це має сенс для середніх невеликих господарств по всій Франції, для яких боротися з такими коливаннями доходів дуже складно".

"В даний час є спеціальні види страхування, які захищають виноробні від морозу та інших метеорологічних катастроф. Наша пропозиція розширить перелік страхових випадків і буде захищати також від економічних ризиків", - вважають експерти.

Спеціалісти вже підбили підсумки врожаю 2012-го року. За їхніми підрахунками виявилося, що він став найнижчим за останні 10 років.

Таким чином, якщо подана пропозиція буде прийнята урядом, незалежні виноградарі будуть захищені не тільки від поганої погоди, але й від економічних ризиків.

Реклама:

Головне сьогодні