Вчені віднайшли міні-динозавра із дзьобом та голками. Фото

— 5 жовтня 2012, 12:38

Розмірами і вагою він був з домашню кішку, а мешкав на Землі 100-200 млн. років тому, пише Бі-бі-сі.

Він володів кривим дзьобом, схожим на дзьоб папуги, але з двома виступаючими іклами попереду і потужними зубами в задній частині щелепи для перетирання рослинної їжі.

Цей динозавр відрізнявся ще і покривом із довгих голок, що нагадують голки дикобраза. Він отримав назву Pegomastax africanus, що означає "товста щелепа з Африки". Ця тварина належить до групи динозаврів під назвою гетеродонтозаври.

За словами професора Пола Серено з Чкагського університету, дуже рідко трапляється, що травоїдні ящери такого типу мають загострені ікла великого розміру. Вчені вважають, що цей ящір харчувався також комахами або навіть мертвими тваринами.

Однак сам професор доводить у своїй статті, що ці ікла використовувалися в якості самозахисту і в ритуальних сутичках за самку; про це свідчать мікроскопічні дослідження зубів цього динозавра.

Пол Серено насправді виявив цього травоїдного дрібного ящера ще в 1983 році, коли був студентом Гарвардського університету. Він натрапив на викопні зразки в лабораторії під час студентської практики і збирався негайно написати про свою знахідку.

"Я відразу зрозумів, що мова йде про новий вид, як тільки побачив ці відбитки", - розповідає професор Серено. Але, за його словами, тоді він відволікся на щось інше і так і не зібрався написати статтю.

Реклама:

Головне сьогодні