Цього року нобелівські лауреати отримають премію на 20% менше

— 8 жовтня 2012, 11:31

Утім, замість звичних для нобелівських лауреатів 10 мільйонів шведських крон вони отримають лише вісім мільйонів(930 тисяч євро) замість 1,2 мільйона, що вручались раніше, повідомляє Deutsche Welle.

Цього року преміальні лауреатам Нобелівської премії скоротились на 20 відсотків.

За словами Андерса Барані, екс-секретаря журі премії у галузі фізики та відомого знавця історії Нобелівської премії, на престиж премії таке скорочення зовсім не впливає.

Він вважає, що більшість лауреатів - це люди поважного віку, які мають непогані статки.

"Гроші їм зовсім не потрібні, - запевняє фізик, - і вони їх потім витрачають на купівлю якоїсь красивої яхти, будиночка для дітей тощо".

Фінансова й економічна кризи останнім часом спричинили втрати капіталу Фонду Нобеля. Тож все більшого значення набувають, зокрема, нові дочірні підприємства Фонду, на кшталт Nobel Media AB, які все активніше співпрацюють зі спонсорами.

Водночас поступово у світі зростає й вплив конкурентів, що також відзначають видатних науковців.

Так, в кінці липня 2012 року у Нью-Йорку мільйонерами стали дев´ять фізиків, заохочених російським інвестором Юрієм Мільнером. Кожному з лауреатів було виплачено по 3 мільйони доларів США як Fundamental Physics Prіze.

Більш високі преміальні, ніж нобелівські, має й британський Фонд Джона Темплтона: 1,4 мільйона євро у перерахунку.

Виконавчий директор Фонду Нобеля нагадує, що шведський підприємець Альфред Нобель (1833-1896), який винайшов динаміт, заповів увесь свій статок на фінансування міжнародної премії.

Після створення спеціального фонду її виплату розпочали в 1901 році.

За традицією, церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в Стокгольмі 10 грудня - у роковини смерті Альфреда Нобеля.

Реклама:

Головне сьогодні