Замість пшениці і рису скоро доведеться їсти банани?

— 1 листопада 2012, 13:45

Про це цдеться в експертній доповіді, підготовленій на замовлення ООН, яку цитує Бі-бі-сі.

Експерти з компанії CGIAR вважають, що в ряді країн, що розвиваються на зміну картоплі можуть прийти фрукти з сімейства бананових.

У міру зростання температур плоди "маніока" і маловідома бобова культура "вігни" можуть стати набагато більш важливими продуктами харчування, вважають дослідники.

За їхніми прогнозами, після того, як вирощувати картоплю і злаки стане неможливо, людям доведеться звикати до нових і різноманітних продуктів.

Маніоку чистять, розтирають та варять. Вона може стати також замінником крупи

Відповідаючи на запит комітету ООН з всесвітньої продуктової безпеки, група експертів проаналізувала можливі варіанти впливу глобального потепління на 22 найбільш поширені в світі харчові культури.

Посівні площі під трьома найбільш важливими для харчування мільйонів людей культурами - кукурудзою, рисом і пшеницею - скоротяться в багатьох країнах, що розвиваються, попереджають експерти.

Картопля, яка найкраще росте в зонах з помірним температурним режимом, може також постраждати в результаті кліматичних метаморфоз.

Автори доповіді вважають, що завдяки змінам клімату стане можлива культивація певних сортів бананів в більш високих широтах, навіть у тих районах, де зараз вирощують картоплю.

Доктор Філіп Торнтон, один з авторів доповіді, вважає, що банани можуть стати гарним замінником інших висококалорійних культур.
В даний час пшениця є найбільш важливим джерелом рослинного білка у світі. Однак у багатьох країнах, що розвиваються посіви пшениці скорочуються через високі ціни на бавовну, кукурудзу і сою.

Одна з культур, яка може набути поширення в майбутньому, особливо в країнах Південної Азії, це маніока, яка легко виносить різні температурні умови.

Брюс Кемпбелл - директор дослідницької групи зі змін клімату та продовольчої безпеки (CCAFS), яка координує роботу провідних інститутів світу. За його словами, подібні зміни в раціоні харчування вже не раз відбувалися в минулому.

"Всього 20 років тому в Африці майже ніхто не знав рису, а тепер він широко поширений. Люди змінили свої звички через ціни. Крім того, рис легко готувати. Таке буде відбуватися і в майбутньому".

Вігна. Її відносять іноді до бобів, а іноді до квасолі

Експерти непокояться, що зміни клімату можуть поставити під загрозу джерела білка в харчуванні мільйонів людей у ​​всьому світі. Наприклад, соя є одним з найважливіших таких джерел, але при цьому ця культура дуже чутлива до коливань температури.

Вчені вказують, що боби вігни, які відомі в країнах субекваторіальної Африки під назвою "м'ясо бідняків", можуть стати хорошим замінником сої, адже вони стійкі до посух і добре ростуть при високих температурах. Їх стебла можуть також використовуватися як корм для худоби.

У деяких країнах, наприклад, в Нігерії і Нігері, фермери вже зараз відмовляються від вирощування бавовни і замість цього переходять на боби вігни.

Реклама:

Головне сьогодні