Вчені "упіймали" думки вегетативного пацієнта

— 14 листопада 2012, 14:36

39-річний Скотт Раутлі пройшов магнітно-резонансну томографію, повідомляє Бі-бі-сі.

Як правило, пацієнти потрапляють у вегетативний стан після коми. У них бувають періоди неспання, але вони не розуміють, що відбувається з ними самими і в навколишньому світі.

Скотт Раутлі отримав серйозну мозкову травму в автокатастрофі 12 років тому.

За цей час жоден з оглядів його фізичного стану не дозволяв лікарям зробити висновок, що Раутлі розуміє, що відбувається і може спілкуватися з навколишнім світом.

Однак британський невролог Едріан Оуен, керівник групи дослідників мозку і свідомості в Університеті Західного Онтаріо, стверджує, що стан Скотта Раутлі не можна вважати вегетативним.

"Скотт показав, що перебуває у свідомості, що він може думати. Ми провели сканування кілька разів, і активність його мозку говорить про те, що він реагує і відповідає на наші запитання. Ми вважаємо, що він знає, хто він і де знаходиться", - вважає лікар.

За словами професора Оуена, це справжній прорив в науці.

"Протягом багатьох років ми прагнули навчитися запитувати пацієнтів про те, що для них важливо. У майбутньому ми зможемо питати, що ми можемо зробити, щоб поліпшити якість їх життя. Це можуть бути найпростіші речі: час прийому їжі та гігієнічних процедур, те, що ми їм показуємо", - упевнений лікар.

Батьки Скотта кажуть, що завжди вважали, що їхній син у свідомості і міг спілкуватися з ними рухом очей і підняттям пальця. Але лікарі вважали, що це помилка.

Професор Брайан Янг з Університетського коледжу Лондона, який лікував Раутлі протягом 10 років, заявив, що результати сканування перевернули все багаторічні спостереження.

"Я вражений тим, що він зміг продемонструвати свідому реакцію. Він вважався класичним випадком пацієнта у вегетативному стані і не робив жодних жестів, які можна було вважати осмисленими", - стверджує Янг.

Звичайні спостереження над станом Раутлі після сканування не дають підстав переглянути його діагноз і вважати, що він перебуває у свідомості.

За словами професора Янга, підручники з медицини доведеться переписати і доповнити інформацією про випадок Раутлі і методи професора Оуена.

Реклама:

Головне сьогодні