Знайдено нові докази наявності води на Меркурії – NASA

— 30 листопада 2012, 13:18

Це підтверджують три види свідчень: дані нейтронного спектрометру північного полюсу Меркурію; дані з лазерного висотоміру Меркурію, а також перша детальна модель поверхні і температур біля поверхні Меркурію, йдеться у повідомленні NASA.

Через близькість до Сонця, наявність води на Меркурію була малоймовірною. Але через свій кут нахилу обертання навколо осі (менше 1 градуса), у планети є місця, на які ніколи не потрапляє сонячне світло.

І ось у цих затінках, могла бути вода, припускали вчені. Вперше ця ідея була ними озвучена у 1991 році, коли радіотелескоп обсерваторії Аресібо виявив незвично світлі місця на Меркурії, які могли свідчити про наявність води.

Зображення радіотелескопа обсерваторії Аресібо

Більшість цих місць знаходились там же, де і кратери, виявлені космічним кораблем Mariner у 1970 році. Але оскільки він бачив менше 50% території планети, науковцям не вистачало інформації про решту місць на Меркурії, аби робити якісь висновки.

Але зображення від Messenger, які вдалось зробити ще у 2011 році і на початку 2012-го, підтвердили, гіпотезу вчених. А найновіші дані від Messenger показують, що на північному полюсі планети таки є вода.

Зображення північного полюсу Меркурія, отримані Messenger

Найновіші дані свідчать про те, що на цих полярних зонах є запаси майже чистого льоду, який знаходиться під 10-20-сантиметровим нашаруванням порід.

Червоним кольором зображені місця Меркурія, які завжди у тіні
Реклама:

Головне сьогодні