Тест

Секс-скандал у Британії: популярного телеведучого звинувачують у педофілії

Керівництву телерадіокомпанії закидають замовчування неприємних фактів, повідомляє Deutsche Welle.

Йдеться про сера Джиммі Севіла – одного з найвідоміших британських телеведучих, котрий створив у 70-х популярне дитяче шоу Бі-бі-сі "Джиммі це з'ясує". З його допомогою було зібрано 64 мільйони євро на бладочинність.

Севіл помер у жовтні 2011 року. Відтоді його репутація різко пішла на дно: понад три сотні людей звинуватили покійного в сексуальних домаганнях і вимагають, аби поліція визнала його педофілом. У вирі скандалу опинилася Бі-Бі-Сі та десятки благодійних організацій, що опікуються дітьми.

Телеведучий Дмиммі Севіл. Фото REX

Джиммі Севіл почав працювати на Бі-бі-сі в 1960-х. Він одразу запам'ятався глядачам завдяки ексцентричності та своєму стилю: біле волосся, сонячні окуляри, довгі сигари, барвисті спортивні костюми та огрядні золоті прикраси. У 70-х ведучий почав працювати на дитячому телебаченні, заснувавши шоу "Джиммі це з'ясує", в якій обіцяв втілити мрії дітей.

Сьогодні ж випливли дані, що в своїх обіцянках телезірку аж ніяк не назвеш безкорисною. Ведучий буцімто вимагав від дітей сексуальних послуг в обмін на участь у передачі.

Карін Уорд - одна з колишніх учасниць шоу Севіла. Торік у листопаді, невдовзі після його смерті, жінка дала відверте телевізійне інтерв'ю, в якому розповіла про домагання себе та ще однієї учасниці.

"Він хотів, щоб я робила з ним різні речі, пестила його, просив про оральний секс. Я не хотіла, але він пообіцяв, що влаштує для мене та моїх друзів похід до телевізійного центру і на запис свого шоу", - розповіла Уорд телеканалу Бі-Бі-Сі.

Отримавши такі обіцянки, вона неохоче виконала прохання телеведучого. "Мені було чотирнадцять і я , звісно ж, дуже хотіла потрапити на телебачення. Я не хотіла займатися з ним оральним сексом, це було огидно. Але я зробила це", - пригадує жінка.

Згідно із заявами потерпілих, Севіл скоював такі злочини не лише на робочому місці, але й у дитячих лікарнях, які він відвідував як благодійник. Чимало жертв обвинуваченого в педофілії Севіла сьогодні кажуть, що намагалися вже тоді розповісти про домагання, але їм не вірили й не хотіли слухати.

Естер Рантцен, засновниця благодійного фонду захисту дітей "ChildLine", каже, що пліток на телебаченні та в музичній індустрії завжди вистачало. Вона працювала на Бі-Бі-Сі в той самий час, що й Джиммі Севіл, і пам'ятає ексцентричну поведінку ведучого, "типову для Джиммі".

Севіл не був звичайним телеведучим. У 1990 році Папа Римський нагородив його лицарським орденом за його благочинну діяльність. Він полюбляв вихвалятися своїми зв'язками з королівською родиною: приятелював із принцом Чарльзом та принцесою Діаною, отримував від них різдвяні листівки та запрошення на вечерю.

Принц Чарльз був на похоронах Севіла. Нині постають питання, яким чином телезірці вдалося здобути прихильність найвищої британської еліти.

Нині в центрі скандалу опинилася й сама медіа-компанія Бі-Бі-Сі, на якій працював Севіл. З'ясувалося, що редакція популярної аналітичної програми Newsnight ще торік провела журналістське розслідування щодо телеведучого. Утім, передача так і не вийшла в ефір з поки що нез'ясованих причин.

Минулого тижня в нічній передачі Panorama показали документальний фільм про скандал довкола Севіла, в якому продюсер Newsnight Мейріон Джонс прокоментував це.

Мовляв, він переконував колег у тому, що не варто знімати сюжет з ефіру, оскільки вона так чи інакше спливе, й тоді Бі-Бі-Сі, звинуватять у замовчуванні. Так і сталося. Нині телерадіокомпанію звинувачують одразу за двома пунктами: в тому, що редакція вчинила спробу приховати інформацію про вчинки покійного, а також у тому, що Севіла умисно виставляли в привабливому світлі, незважаючи на звинувачення.

Нещодавно новий генеральний директор Бі-Бі-Сі Джордж Ентвістл доповідав парламентській комісії, що було відомо компанії колись і тепер. Корпорація наполягає, що на редактора передачі не тисли й не вимагали замовчати результати журналістського розслідування.

Скандал прокоментував навіть прем'єр-міністр Великобританїі Девід Камерон: "Нація нажахана, ми всі шоковані звинуваченнями проти Джиммі Севіла. Схоже на те, що звинувачення стають щодня гіршими". Він закликав, що кожна організація, яка була з ним пов'язана, має оприлюднити правду про те, що сталося.

Минулого тижня, Скотленд-ярд повідомив, що кількість можливих жертв телефедучого досягла 300 осіб, пише Бі-бі-сі.

Слідчі кажуть, що найчастіше жертвами Севіла ставали неповнолітні дівчатка, проте перевіряються і заяви двох чоловіків, які стверджують, що в дитинстві піддалися домаганням з боку ведучого.

Фото REX

Наразі поліція опитала 130 осіб у зв'язку зі скандалом. При цьому в справі містяться 114 заяв про домагання з боку Севіла від передбачуваних жертв.

Шеф лондонської поліції Пітер Спиндлер назвав проведене розслідування "переломним моментом" і подякував журналістам за те, що вони показали, "яким насправді був" Севіл.

За словами Спиндлера, теле-і радіоведучий "без сумніву" був однією із найбільш зухвалих осіб, що скоїли злочини на сексуальному грунті, а вагомість доказів проти нього є приголомшливою.

Уже в п`ятницю стало відомо про арешт другого підозрюваного у гучній справі про сексуальні домагання. За даними столичної поліції, заарештований - 60-річний шоумен Фредді Старр, мешканець Уорикшира.

Його підозрюють у сексуальних домаганнях до 14-річної дівчинки. За версією слідства, Севіл був присутній при цій сцені. Старр заперечує звинувачення.

Крім того, нещодавно видання "The Sun" опублікувало відео, на якому видно, як під час шоу "Top Of The Pops" телеведучий мацав дівчину - на відео видно, як вона із жахом відскакує від нього.

20 мільйонів спостерігали за тим, як ведучий поліз під спідницю до Сільвії Едвардс. Коли після цього вона побігла до менеджера телерадіокомпанії, він сказав їй "провалювати, бо їй це здалося".