Знайдено "супер-Землю" серед екзопланет

— 9 листопада 2012, 08:35

Причому планетна система, в якій вона розташована, знаходиться порівняно недалеко від нас, всього в 42 світлових роках, пише Бі-бі-сі.

Зірка HD 40307 відома астрономам тим, що навколо неї ще кілька років тому були виявлені три планети.

І ось нові спостереження, свідчать про те, що в цій системі є ще три планети, і серед них - "супер-Земля", яка має масу, що в сім разів перевищує масу Землі, і яка розташована в жилій зоні, де можливе існування рідкої води.

В даний час астрономам відомо про існування більше 800 екзопланет; знахідка майже точної копії нашої планети, що обертається навколо схожої на Сонце зірки - це питання лише часу.

Зірка HD 40307 не дуже схожа на наше Сонце - вона менше за розмірами і холодніше, і випромінює оранжеве світло.

Однак коливання інтенсивності цього випромінювання дозволили дослідникам з проекту ROPACS (Rocky Planets Around Cool Stars), присвяченого пошуку кам'янистих планет навколо холодних зірок, зафіксувати проходження по диску зірки трьох нових планет.

Найвіддаленіша від зірки планета з шести досі знайдених має рік тривалістю в 200 земних діб і знаходиться на зовнішньому краю, так званої, жилої зони.

Дослідники користувалися інструментом HARPS на Європейській південній обсерваторії в Чилі.

Цей інструмент вимірює невеликі зміни в колірному спектрі випромінювання зірки, викликані гравітаційними збуреннями від планет, що обертаються навколо неї.

Наступним етапом стане спостереження цієї зірки за допомогою орбітальних телескопів, які можуть дати дані про хімічний склад цієї планети та її атмосфери.

Реклама:

Головне сьогодні