Учені засумнівалися в правдивості IQ-тестів

— 20 грудня 2012, 18:20

Вони дійшли висновку, на те, що ми звикли вважати інтелектом, впливають три елементи: короткострокова пам’ять, логіка та вербальні можливості. Будучи на висоті у чомусь одному, можна відставати в іншому.

Про це пише The Daily Mail.

Традиційні тести IQ (за якими результат середньостатистичної людини дорівнює 100) – надто спрощені, припускають науковці, кажучи, що розумові здібності – це надто складне поняття, щоби звести його до одного екзамену.

Дослідники зі Західного університету в Онтаріо запросили добровольців пройти 12 тестів, котрі вимагали вміння планувати та логічно розмірковувати, мати хорошу увагу та пам’ять. На це прохання відгукнулися понад 100 тисяч людей із різних куточків планети

Під час експерименту вчені піддавали скануванню мозок деяких учасників. Вони побачили, що під час виконання тестів, котрі відповідали котромусь із трьох елементів, у добровольців активувалися різні ділянки мозку.

"Коли взяти 100 тисяч осіб, перевіривши їхню мозкову діяльність ми не знайшли жодних доказів того, що може бути єдина концепція інтелекту", - говорить керівник дослідження, невролог Едріен Овен.

"Тести IQ не мають сенсу – якщо ви в них не на висоті, це свідчить лише про те, що ви не на висоті в тестах IQ", - додає він.

Більша частина тестів IQ була розроблена ще в 1950-60-х роках, коли ми геть інакше міркували та взаємодіяли зі світом, каже науковець.

"Ми маємо подумати про інтелект як про Олімпійські ігри. Чи золотий медаліст-марафонець вправніший за золотого медаліста-спринтера?", - зазначає Овен.

Реклама:

Головне сьогодні