Американці навчилися захищати хліб від плісняви

— 5 грудня 2012, 10:33

Американській компанії Microzap вдалося створити метод, який подовжує звичайний 10-денний термін зберігання хліба в шість разів. Такий хліб проходить через мікрохвильову піч, випромінювання якої вбиває спори цвілі, що містяться в тесті, пише Бі-бі-сі.

Зазвичай хліб викидають через те, що він уражається цвіллю. Його пакують в пластикову плівку, що призводить до конденсації вологи на її внутрішній поверхні. А це створює прекрасні умови для зростання грибка Rhizopus stolonifer, що і призводить до пліснявіння.

Установка, розроблена в компанії, використовує ту саму технологію, що і існуючі мікрохвильові печі, однак з важливою модифікацією.

Цей пристрій викликає чималий інтерес серед виробників хліба, проте вони побоюються, що його застосування призведе до зростання витрат у галузі, де рентабельність не надто висока.

Крім того, вони вважають, що споживачі можуть негативно поставитися до хліба, який зберігається так довго.

Однак голова компанії вважає, що люди врешті-решт оцінять переваги нового хліба. За його словами, зазвичай пекарі додають в тісто велику кількість консервантів, які перешкоджають росту цвілі та інші речовини, щоб замаскувати смак цих консервантів. Нова технологія дозволяє уникнути такої необхідності.

Новий метод обіцяє зробити революцію і у виробництві інших харчових продуктів. Торік американська компанія Cargill була змушена вилучити з продажу 16 млн. кг м'яса індички, у якому виявилися збудники сальмонельозу.

Дон Сталл вважає, що обробка індичатини і цілого ряду інших продуктів мікрохвильовим випромінюванням здатна запобігти харчовим отруєнняя, викликаних небезпечними мікроорганізмами.

За його словами, єдиним видом фруктів і овочів, який не піддається обробці новим методом, є диня-канталупа.

Збитки від псування харчових продуктів є серйозною проблемою в багатьох розвинених країнах. У США середня американська сім'я викидає 40% купованих продуктів на суму 165 млрд. доларів в рік.

Реклама:

Головне сьогодні