США відправлять на Червону планету ще один марсохід

— 5 грудня 2012, 12:36

Про це повідомляється на сайті NASA, пише ВВС.

NASA сподівається знову використовувати багато технологій, завдяки яким Curiosity благополучно приземлився на поверхню планети в марсіанському кратері Гейл.

Повідомляється, що знову буде задіяний керований ракетними двигунами літаючий кран, який опустив "Кьюріосіті" на ґрунт за допомогою нейлонових канатів.

Про запуск нового марсохода було оголошено на засіданні Американського геофізичного союзу (AGU). Це найбільша у світі зустріч геофізиків, на якій NASA часто оголошує про свої досягнення.

Заяву зробив керівник наукових програм NASA Джон Грансфелд. За його словами, новий апарат буде побудований на основі ходової частини Curiosity і буде оснащений новими приладами.

Робота розпочнеться влітку 2013 року. На створення Curiosity пішло близько десяти років.

Бюджет NASA, виділений на дослідження інших планет, і особливо Марса, був скорочений, що призвело до того, що США відмовилися від участі в двох європейських місіях на Марс, які повинні відбутися в 2016 і 2018 роках.

Повторне використання технологій Curiosity також частково обумовлено фінансовими міркуваннями.

У NASA залишилося багато запасних частин від Curiosity, в тому числі ядерна батарея.

Марсохід 2020-го року обійдеться NASA приблизно в півтора млрд доларів (у приблизних цінах 2015 року). Запуск Curiosity коштував 2,5 млрд доларів.

Джон Грансфелд вже обговорив нову місію на Марс з главою Європейського космічного агентства Альваро Хіменес-Каньете, який висловив сподівання, що Європі вдасться взяти участь у цьому проекті. За його словами, "це буде міжнародною експедицією, як і всі наші експедиції".

Curiosity здійснив посадку в районі кратера Гейл на екваторі Марса 6 серпня цього року.

Марсохід вже виявив вказівки на те, що на Червоній планеті була вода.

На фотографіях з поверхні Марса видно скеляста порода, що складається з гальки і піску. Згідно NASA, розмір і округла форма каменів свідчать про те, що вони були принесені саме водою.

На думку вчених, марсохід знайшов русло пересохлого струмка.

Батарея Curiosity досить довговічна, і очікується, що він буде все ще працювати до того часу, коли в 2021 році до нього приєднається новий американський марсохід.

Реклама:

Головне сьогодні