Сюрприз для водіїв: в Україні введуть нові ПДР?

— 6 грудня 2012, 09:35

МВС готує для водіїв та пішоходів нові ПДР і вже винесло на обговорення фінальний проект змін, повідомляє Сегодня.

Вони можутьнабути чинності вже в першому півріччі 2013-го. Як розповіли в Департаменті ДАІ України, після того, як свої побажання озвучать автомобілісти (думки водії і пішоходи можуть висловити на офіційному сайті ДАІ до 20 грудня), їх розгляне керівництво автоінспекції і Кабмін.

Серед важливих нововведень - обов'язок для водіїв і навіть пішоходів надягати світловідбиваючі помаранчеві жилети (або хоча б стікери, які можна купити в будь-якому маркеті), а поза населеними пунктами їздити з включеним ближнім світлом з 1 жовтня по 1 травня.

У ДАІ кажуть, що нові правила спрямовані на забезпечення безпеки:

"Наведу такий приклад. Якщо до одягу пішохода прикріплений світловідбиваючий стікер або на нього надітий жилет, то водій може його побачити на відстані 400 метрів і пригальмувати, тим самим не зчинивши ДТП. А ось у водія, який ремонтує авто на узбіччі траси, більше шансів вижити, якщо він надягне спецжілет і буде помітним для інших автомобілістів, - розповів спікер Департаменту ДАІ Олександр Зубенко. - У цих змінах врахували досвід країн ЄС щодо профілактики аварій".

Експерти вже бачать проблеми. "Норма надягати жилети сама по собі непогана, але якщо реально дивитися на речі, то багатьма вона не буде виконуватися. Ну, от, уявіть: зупинився водій на трасі, захотів подихати свіжим повітрям. Він не буде для цього надягати жилет, а от у даїшника вже буде привід для претензій", - говорить водій та юрист Олексій Святогор. Розмір штрафів стане відомий, коли правила затвердять.


Що стосується їзди з ближнім світлом - думки водіїв розійшлися. "Я вважаю, що включення світла хоч комусь, але врятує життя, а це вже багато. Адже включені фари можна легко помітити і при сирій погоді, коли дорога слизька, а гальмівний шлях - довгий.

Але є у всьому цьому велике "але". У більшості авто яскравість фар не відрегульована, тому їх світло просто-напросто сліпить водіїв зустрічного транспорту, особливо, коли машина їде по вибоях, і зосередитися буває складно", - говорить столичний водій Андрій.


Ще одна новинка: повертаючи ліворуч потрібно буде пропускати попутний транспорт, який має намір розвернутися та їде попереду. "Ця норма може стати підставою для автоподстав", - пишуть у відгуках на сайті ДАІ.

Реклама:

Головне сьогодні