Помер легендарний композитор та піаніст

— 6 грудня 2012, 10:32

Піаніст і композитор, один з основоположників джазу, який грав з такими зірками, як Дюк Еллінгтон та Елла Фіцджеральд, помер всього за день до свого дня народження, повідомляє Бі-бі-сі.

Квартет Дейва Брубека користувався феноменальним успіхом в 50-і і 60-і роки, коли його альбоми розходилися мільйонними накладами.
Такі композиції, як "Take Five" і "Blue Rondo a la Turk", що звучали у виконанні квартету, увійшли в аннали історії світової музики.

Альбом 1959 року "Time Out" був визнаний шедевром завдяки своєму незвичайному звучанню: позначилася класична музична підготовка композитора.

"Take Five" став джаз-синглом - бестселером усіх часів і довгі роки звучав як головна музична тема багатьох телевізійних програм.

Цю композицію, до речі, єдину з альбому, написану не самим Брубек, а його колегою-саксофоністом Полом Десмондом, квартет виконував скрізь і завжди з незмінним успіхом до тих пір, поки група не розпалася.

Після розпаду квартету у 1967 році Брубек зосередився на тстворенні музики, проте учасники квартету регулярно возз'єднувалися і грали разом до самої смерті Десмонда в 1977 році.

З тих пір Брубек ще багато разів виступав у складі різних груп, причому часто до нього приєднувалися троє його синів.

Дейв Брубек народився в Каліфорнії і в дитинстві мріяв стати ветеринаром, проте його мати, непогано грала на фортепіано та змогла зацікавити його музикою.

Одного разу він пожартував, що полюбив музику ще до свого народження, слухаючи її в утробі матері.

Брубек отримав класичну музичну освіту, однак саме його вчитель, французький композитор Даріус Мійо, порадив Дейву звернути увагу на джаз.

Загалом Брубек створив близько 250 джазових композицій. Він також писав музику для балетів і оркестрових композицій.

Реклама:

Головне сьогодні