Міські пташки збирають недопалки, щоб "викурити" паразитів - вчені

— 6 грудня 2012, 13:42

Виявляється, хімічні речовини у листках тютюну багаті сполуками, які відганяють паразитів, зокрема кліщів, пише видання Nature.

Дослідники виміряли кількість ацетату целюлози (компонент недопалків) у гніздах і довели, що якщо цієї речовини у гнізді більше, то там знаходиться менше паразитів.

Вчені вивчили гнізда двох видів птахів, поширених у Північній Америці. Команда встановила теплові пастки, щоб протестувати, чи пов'язаний захисний ефект недопалків з вмістом в них нікотину, а не з їх структурою або іншими якостями. Учені помістили пастки в гнізда.

Команда виявила, що в пристроях з невикуреними цигарками паразитів було вдвічі більше, ніж у пристроях з недопалками, повідомляє видання. Зазначимо, що недопалки, через які пройшов дим, містять більше нікотину, ніж невикурена цигарка.

За словами еколога з Університету Південної Кароліни Тімоті Муссо, завядки цьому дослідженню можна сказати, що у птахів розвинулася адаптивна поведінка, щоб захиститися від паразитів.

Утім, вчені також попереджають про негативний ефект від недопалків, які можуть бути шкідливі для птахів через канцерогени та пестициди.

Реклама:

Головне сьогодні