Маланкування із крилатими ведмедями. Фото

Святкування Меланки у румунському селищі Красноїльськ у Чернівецькій області відрізняється поміж інших буковинських сіл своєю автентичністю. У цьому селищі є оригінальні герої Меланки – ведмеді із крилами, зроблені з соломи.

Ввечері 13 січня починається маланкування. Кожне із п'яти кутів селища має свою Меланку чисельність близько 50 героїв - ведмедів, циганів, жидів та інших. У супроводі музикантів, співаючи та вигукуючи, вони ходять від хати до хати і на кожному подвір’ї починається своє шоу.

Цього року вночі надворі було -13 градусів, але у постійних танцях ніхто начебто і не мерзнув. Найважче було ведмедям, костюми який важать до 80 кілограмів, і яких водили на ланцюгах цигани. Під час маланкування за сценарієм після діда, баби, царів, жидів, солом'яні ведмеді з криками біжать щодуху, вдаряються один об одного і тоді на вимогу циганів падають на сніг.

Ніхто з мешканців селища так і не відповів на моє запитання - чому ж ведмеді з крилами? Усі лише пояснюють, що така традиція і так заведено. Та й загалом важко розібрати усіх їхні співи, адже вони лунають румунською мовою.

Розповіли, що у частині ритуальних текстів вони насміхаються над іншими частинами селища.

Маланкувати ходять лише неодружені хлопці. Жидами зазвичай є найстарші із них. Їм на Маланку дозволено робити різні збитки. Вони зазвичай у масках і говорять, кривляючись, аби ніхто не упізнав їхнього голосу.

Зазвичай зачіпають чоловіків і намагаються випросити гроші. Скажімо, підходять із лялькою і вимагають аліменти, або підходять із ножицями та гребінцем і після кількох насильних процедур на голові вимагають оплатити за стрижку.

Після ночі гуляння під ранок маланкарі пішли подрімати, а вранці продовжилося святкування - слід обійти усі подвір'я. В обід у центрі селища на спільному параді зібралися усі Маланки Красноїльська.


Реклама:

Головне сьогодні