Тест

Українські лікарі врятували немовля, народжене без шкіри

Там пересадили шкіру немовляті, яке народилося без епідермісу. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Ця генетична тяжка хвороба – бульозний епідермоліз – у світі вважається невиліковною. Фахівці дитячої лікарні були переконані, що новонароджений хлопчик приречений. Але в опіковому центрі взялися за експериментальну операцію.

Тримісячний Андрійко тепер уперше знаходиться вдома. Від народження він фактично жив у лікарнях. Що з сином щось не гаразд – мати зрозуміла відразу після пологів.

"Оточили всі лікарі та стояла мертва тиша кілька хвилин. Потім хтось каже: а кого кликати? Клич усіх!", - розповіла мати дитини Наталя Кукта. 50% відсотків тіла новонародженого були вкриті ранами.

На обох ногах та руці шкіри взагалі не було. На місці будь-якого притискання утворювалися водянки, які лопались і виникала рана.

"Шкіра відшаровується. Дрібнесенька травма – і людина лишається без шкіри. Наявність глибоких поранень призводить до сепсису. І як наслідок, діти, як правило, гинуть", - розповів завідувач опікового центру Донецького ІНВХ ім.Гусака Еміль Фісталь.

У медичній практиці хвороба вважається невиліковною, але не смертельною. Утім, із такою патологією в новонароджених лікарі Донецької обласної дитячої лікарні раніше не зустрічалися. Тож батьків попередили, що хлопчик приречений. Хтось підказав батькам звернутися до Донецького опікового центру. Тамтешні лікарі вирішили поборотися за дитину. Хоча визнають: теж раніше не мали таких маленьких пацієнтів із таким діагнозом.

"Брати шкіру в новонародженого – не зовсім вірно, в будь-якому разі ризиковано. Використовувати клітинні технології в гострий період також не варто. Тому ми пішли нестандартним шляхом – ми взяли шкіру в матері", - розповів лікар Фісталь. Шкіру пересадили маленькому Андрійкові, і вона швидко прижилася. Попри те, що шанси на життя спочатку оцінили як невисокі, тепер хлопчик мало чим відрізняється від своїх ровесників.

Єдине – доки шкіра не стане менш вразливою торкатися дитини треба вкрай обережно.