Креветки і раки відчувають біль - вчені

— 18 січня 2013, 11:33

У ході дослідження з'ясувалося, що зелений краб, якого ще називають трав'яним - найближчий родич тих крабів, що ми із задоволенням вживаємо в їжу - не тільки реагує на електричний шок, але й намагається потім його уникати, пише Бі-бі-сі.

Креветки і раки-відлюдники, як показали більш ранні досліди, також реагують на біль в різних ситуаціях.

"Я не знаю, що саме відбувається у свідомості крабів. Але можу сказати, що їх поведінка в цілому виходить за рамки простої рефлексивної реакції і відповідає всім критеріям болю", - заявив професор Боб Елвуд з белфастського Queen's University .

Біль - відчуття суб'єктивне, тому вивчення болю у тварин, зокрема, у безхребетних, таких як краби, пов'язане з різними труднощами.

Професору Елвуд, однак, вдалося розробити експеримент, що допомагає зрозуміти, як ракоподібні реагують в різних потенційно болючих для них ситуаціях.

Дослідження проводилося на європейських зелених крабах (Carcinus maenas) - істот, які зазвичай ховаються вдень у темних ущелинах скель, щоб не стати здобиччю чайок.

На яскраво освітлений майданчик помістили окремо 90 зелених крабів. У кожного з них була можливість втекти в темний кут.

Коли ракоподібні намагалися врятуватися втечею, половину з них в одному з притулків чекав розряд електричного струму.

Потім вражених струмом крабів поміщали назад на майданчик. Більшість з них знову бігло назад, і знову отримувало розряд електрики.

Після цього поведінка крабів змінювалося. Ракоподібні вже не намагалися залізти в той же куток, а обирали інший.

Вчені зробили висновок, що реакція ракоподібних - не просто примітивний рефлекс.

На їхню думку, можна говорити про те, що краби в ході експерименту навчилися уникати болю.

Більш ранні експерименти тієї ж групи дослідників показали, що сприйняття болю, подібне людському, властиво креветкам і ракам-пустельникам.

Тепер, як заявляють учені, вони готові повірити, що десятиногі ракоподібні - група, яка включає в себе омарів і річкових раків - можуть демонструвати подібну реакцію на біль.

За словами професора Елвуда, на сьогодні не існує законодавства, що захищає ракоподібних від негуманного поводження.

Реклама:

Головне сьогодні