Тест

Собаки набагато розумніші, ніж ми про них думаємо - вчені

Такої думки дотримується американський психолог і кінолог Стенлі Корен, пише Inopressa із посиланням на німецький Focus.

"Розумові здібності чотириногих друзів людини знаходяться на рівні дитини віком два - два з половиною роки", - вважає Корен.

Аналогічної думки дотримується і група угорських дослідників з Академії наук Угорщини на чолі з Йозефом Топалом.

Наприклад, вченим вдалося виявити, що собаки і діти однаково реагують на такі зовнішні сигнали, як зоровий контакт і безпосереднє звернення. Подібно дітям, собаки накопичують знання шляхом спостереження за різними діями і наслідуванням.

Імітування ж носить селективний характер, тобто повторюються лише ті дії, в яких є необхідність.

"Вченим з Віденського університету вдалося виявити у собак наявність почуття справедливості, - продовжує Кляйне. - У ході експерименту дві собаки, що знаходилися в полі зору один одного, отримували ласощі за виконання одних і тих самих команд. Весь час експерименту піддослідні вели себе однаково - незалежно від того, давала їм людина ласощі чи ні".

Але варто було тільки один раз обділити тварину на очах у іншого собаки, як "скривджений" відмовлявся виконувати команду наступного разу.

Утім, є галузі в яких собаки не такі успішні, як, наприклад, мавпи.

Так, учені з німецького Інституту Макса Планка клали їжу в присутності собаки в один з двох контейнерів. Потім контейнери переміщалися в інше місце. У той час як мавпи - учасниці такого експерименту, здавалося, знали, в якому контейнері нагорода, собаки орієнтувалися погано.

Їх таланти лежать в галузі соціального інтелекту, підсумовують фахівці.