Технології, що мають бути у сучасному місті

За прогнозами, у 2030-ому році понад 5 млрд. людей житимуть серед джунглів зі скла і бетону.

Доки цього не сталося, варто подумати, як технології допоможуть оптимізувати простір, зробити мегаполіси розумнішими і кращими, пише cossa.ru.

Міста по всьому світу співпрацюють з розробниками та конструкторами над покращенням життя в урбаністичному середовищі, від впровадження зручних додатків, що особливо актуально при зростаючій кількості смартфонів, до просунутої синхронізації світлофорів.

Додатки і добре реалізовані ідеї можуть допомогти обмеженому в коштах уряду зберегти гроші і приймати більш ефективні рішення.

Видання Сossa.ru склало список таких технологій.

Так, за прикладом нью-йоркського проекту New York City’s BigApps (розвиває корисні і маловитратні ідеї із поліпшення навколишнього середовища), необхідно створити додатки із аналізу складу повітря, санітарної оцінки ресторанів, інспекції будівель, а також аналіз законодавчих ініціатив місцевої влади.

Всі ці програми допоможуть тримати мешканців у курсі всього, що відбувається у місті, та дозволять виявити загальний його стан та актуальні проблеми.

Надзвичайно важливим і актуальним, особливо для великих міст, є парковочні додатки, які допоможуть боротися із тими, хто залишає своє авто де йому зручно.

Набагато більше б людей стало користуватися парковками, якщо б не доводилося сплачувати за них вручну

Тут же має бути і цифрова та зручна у використанні система оплати паркування. Набагато більше людей користувалися б парковками, якби не доводилося сплачувати за них вручну. Зручніше виконувати всі транзакції через електронні платежі і смартфон.

У великому місті, де живе велика кількість людей, має бути налагоджена система утилізації відходів. Наприклад Pay As You Throw (кожен платить за ту кількість сміття, яку він не розсортував і не відправив на переробку) дозволяє більш продуктивно підходити до вторинного використання матеріалів, а інструменти на зразок RFID (радіочастотна ідентифікація) спростять процес відбору і сортування.

Бути в курсі культурних подій та просто того, що відбувається у місті, допоможе система міських додатків, які не тільки розповідатимуть про найцікавіші місця у місті (ресторани, музеї чи театри), але і продемонструють дані про погоду, затори та просто цікаві події.

Це не тільки покращить життя будь-якого туриста, але й допоможе звичайним мешканцям визначитися з планами на вечір або оптимальним маршрутом.

Сюди ж можна віднести сенсорні екрани по всьому місту, wi-fi точки на станціях метро, а також інформацію про погоду на кожній станції.
Крім того, місто повинне бути обладнане інформаційними екранами, що показиватимуть погоду, трафік та місцеві новини у реальному часі.

А ще сучасне місто було б ідеальним, якби в ньому було високотехнологічне та енергетично ефективне житло, додатки чи соціально-орієнтована система сповіщення і кризового реагування, за допомогою якої кожен мешканець матиме доступ до життєво необхідної інформації (адреси сховищ, пунктів допомоги, списки постраждалих).

Робота поліції була б більш ефективною, якби вона отримувала дані у реальному часі. А злочинів стало б менше, якби у місті працювала система відеоспостреження та спеціального освітлення у криміногенних районах.

Ще більш зручним місто стане, якщо матиме більше громадського транспорту та розгалужену систему маршрутів, а також якщо в ньому будуть створені спеціальні стенди для підзарядки гаджетів.

Стенд ля підзарядки "Strawberry Tree" в Сербії

Дахи ж, обладнані сонячними батареями чи квітучими садами, зберігатимуть кисень і зелений образ міста.

Програма Bike-sharing могла б залучити більшу кількість тих, хто проміняв би автівку на велосипед. Суть програми у тому, що на одній станції можна взяти велосипед, доїхати до потрібного місця, відшукати там велосипедну станцію та залишити байк.

А програма обміну непотрібними речами на ті, що потрібні, дозволить заощадити певну суму грошей, а також навести лад у шафі чи на балконі.

Ще є декілька систем, які полегшать життя у великому місті:

- "Розумні" кліматичні системи для дому та офісу;

- Система вторинного використання води;

- Розгалужена система мобільних платежів;

- Програма "Ride-sharing" допоможе відшукати машину, яка рухається тим самим маршрутом, який потрібен і вам. Навіщо ж витрачати пальне на два автомобіля, замість одного?

Фото з lubernet.ru, bid.ru, Facebook

За матеріалами http://cossa.ru

Реклама:

Головне сьогодні