Вчені з'ясували, чому шкіра пальців під водою вкривається зморшками

— 9 січня 2013, 13:31

Дослідники з Ньюкаслського університету в Англії встановили, що мокрі предмети простіше утримувати пальцями зі зморшками, ніж сухими і без зморшок, пише Бі-бі-сі.

Вони припустили, що нерівності на пальцях з'явилися у предків сучасної людини в результаті еволюції, коли їм доводилося досліджувати водойми і ритися в мокрій траві в пошуках їжі.

Результати експериментів описані в журналі Королівського товариства "Листи з біології".

Учасникам одного з дослідів пропонувалося витягнути скляну кульку з відра з водою однією рукою, а потім помістити його іншою рукою через маленький отвір у контейнер.

Учасники зі зморшкуватими пальцями виконували завдання швидше, ніж ті, чиї пальці були без них.

Вчені з'ясували, що при пересуванні сухих об'єктів із завданням однаково справлялися й ті й інші. Це вказує на те, що зморшки на пальцях служать певній меті - поліпшенню захоплення об'єктів під водою або при роботі з мокрою поверхнею.

Довгий час існувала думка про те, що зморшки є результатом розбухання шкіри під водою, але останні дослідження показали, що вони утворюються через стиснення під водою кровоносних судин, а це, в свою чергу, результат діяльності симпатичної нервової системи.
Той факт, що в появі зморшок задіяно кровопостачання, змусив учених задуматися про більш глибокі еволюційні причини їх існування.

Реклама:

Головне сьогодні