Суд: діти донорів сперми мають право знати біологічного батька

— 7 лютого 2013, 14:05

Розглянувши скаргу 21-річної жінки, народженої від донора сперми, судді дійшли висновку, що вона має право знати ім'я свого біологічного батька, повідомляє Deutsche Welle.

Відповідне рішення було оголошено у середу, 6 лютого у вищому земельному суді міста Гамм.

Нині банк сперми в Ессені, де у 1990-ому році відбувалася процедура штучного запліднення, за рішеням суду, повинен повідомити скаржниці ім’я її біологічного батька.

Адвокат жінки вже заявив, що йдеться про прецедентний вирок, що стосується усіх дітей, зачатих від донорів. Судді в Гаммі дійшли висновку, що право позивачки дізнатися про її походження є вищим, ніж інтерес донора зберегти свою анонімність.

А оскільки медик зобов’язаний надавати довідкову інформацію, то він не порушує у такому випадку лікарську таємницю, а також не скоює жодного злочину, надаючи таку інформацію.

Однак за словами лікаря Томаса Катцорке, від якого дівчина вимагала цю інформацію, послався на те, що даних стосовно цього конкретного випадку вже немає в наявності.

Він зазначив, що раніше потрібно було зберігати такі документи лише упродовж десяти років.

Сара П. не стала жодним чином коментувати вирок суду. Вже протягом чотирьох років 21-річна жінка знає, що чоловік, якого вона вважала своїм батьком, насправді ним не є.

Як зауважив речник суду, коментуючи можливі наслідки цього рішення, дитина може вимагати спадщину або кошти на утримання від свого біологічного батька. Дехто з медиків вже критикує таку можливість, вимагаючи законодавчих гарантій, які захищатимуть донорів від вимог спадщини чи грошей на утримання.

Скільки саме в Німеччині дітей, яких було зачато від анонімних донорів сперми, точно сказати складно. Ессенський центр репродуктивної медицини, яким керує Катцорке, називає приблизну кількість на рівні ста тисяч дітей.

Реклама:

Головне сьогодні