Єврокомісія хоче заборонити пестициди, шкідливі для бджіл

— 1 лютого 2013, 11:57

На думку вищого органу виконавчої влади Євросоюзу, препарати на основі неонікотіноідов повинні розпорошуватися тільки на посівах, не привабливих для цих комах-запилювачів, пише Бі-бі-сі.

Єврокомісія також виступила за введення заборони на продаж насіння, вирощених з використанням цих хімічних препаратів.

Раніше в січні Європейська агенція з безпеки продуктів харчування випустила керівництво із використання неонікотіноідов, визнавши "високі ризики" для бджіл, які стикаються із залишками цих спреїв в пилку і нектарах таких рослин, як олійний рапс і соняшник.

На думку представників відомства, небезпеку для бджіл також являє пилок з таких сільгоспкультур, як маїс, на які також розпорошують ці, за деякими даними, отруйні для бджіл пестициди.

Однак, рекомендувати повну заборону цих хімічних препаратів агенція з безпеки продуктів харчування не стала.

Тепер єврокомісар з питань охорони здоров'я та захисту прав споживачів Тоніо Борг заявив, що зараз настав час для "швидких і рішучих дій".

Він запропонував для обговорення проект документа, в якому державам-членам ЄС пропонується дозволити розпорошувати неонікотіноідів тільки на сільгоспкультури, не привабливі для бджіл, а також заборонити продаж і використання насіння, отриманих з використанням цих хімічних речовин.

У немилість потрапили три різновиди пестицидів - клотіанідін, імідаклоприд і тіаметоксам. Фермерам пропонується заборонити розпорошувати їх на полях соняшнику, олійного ріпаку, бавовни та маїсу.

Єврокомісія хоче ввести обмеження на використання цих пестицидів до липня поточного року. Ефективність запропонованих заходів буде оцінена через два роки.

В даний час подібна заборона вже діє у Франції, Німеччині та Словенії.

Реклама:

Головне сьогодні