Вчені з'ясували, чому сови можуть крутити головою на 270°

— 1 лютого 2013, 16:02

Такого висновку дійшли американські дослідники під керівництвом Фабіана Кок-Меркадо з Університету Джона Хопкінса, повідомляє Infox.ru.

У більшості тварин, включаючи людину, сонні і хребетні артерії, що постачають кров у мозок і очі, чутливі навіть до невеликих пошкоджень. Тому, якщо голова різко міняє своє положення (наприклад, при травмі або авіакатастрофі), то це може призвести до інсульту або навіть до смерті.

Однак сови здатні круто повертати голову без будь-яких наслідків для свого здоров'я. Щоб розібратися в цьому феномені, автори роботи вивчили анатомію шиї 12 снігових і великих рогатих сов, що померли від природних причин.

Вчені заповнили їх кровоносні судини особливою рідиною і відсканували на комп'ютерному томографі.

З'ясувалося, що в сонних і шийних артеріях сов є еластичні кишені, що заповнюються кров'ю. Вони служать резервуарами, з яких кров надходить в тому випадку, якщо ємність тимчасово пережимається. Також кровоносні артерії в шиї сов виявилися з'єднані дрібною судинної мережею. Тому, якщо одна з артерій все ж таки блокується при повороті голови, то вона "підкачує" кров із сусідніх судин.

Крім того, дослідження показало, що діаметр отворів поперечних відростків шийних хребців сов в 10 разів перевершує діаметр хребетних артерій, які по них проходять. Цей вільний простір служить ще одним способом захисту судин від пережимания.

На відміну від інших птахів, у сов поперечні артерії входять в шию вище (на рівні 12-го, а не 14-го хребця), що робить їх основи більш вільними.

Учені підкреслюють, що їх робота є першим систематичним дослідженням адаптацій сов, пов'язаних з надзвичайною рухливістю їхньої голови.

Реклама:

Головне сьогодні